'Hoor kind op school'

9 Februari 2017

Wampie van Arkel is echtscheidingsadvocate. Ze geeft een workshop over Collaborative Divorce.

Wat voor workshop gaat u geven?
‘Het gaat over collaborative divorce, ook wel een overlegscheiding genoemd. Er is dan geen sprake van één mediator, of twee advocaten die procederen, maar van een team. De echtgenoten worden ieder bijgestaan door een advocaat, maar die strijden niet tegen elkaar, ze werken samen. Er is ook een psycholoog bij die het gesprek begeleidt. En als het nodig is een financieel deskundige.

‘Als je constructief wil scheiden, op een positieve manier, waarbij je niet de strijd aangaat, kan je kiezen voor een mediator. Voor sommige mensen is dat voldoende. Bij anderen is dat niet genoeg, bijvoorbeeld als er een groot verschil is in kennis tussen de echtgenoten. Dan kan je denken aan een situatie waarbij één echtgenoot die ondernemer is, en de andere echtgenoot is altijd thuis gebleven om voor de kinderen te zorgen. Dan zijn de partijen te ongelijkwaardig. Degene die thuis is gebleven, heeft vaak geen idee wat er allemaal speelt in de onderneming, en is bijvoorbeeld niet in staat om kritisch naar de jaarcijfers te kijken. Dan werkt alleen een bemiddelaar niet zo goed. Zeker als er al dingen zijn gebeurd waardoor mensen niet meer goed tegenover elkaar staan.’

Hoeveel inspraak hebben kinderen?

‘In de wet staat dat hun stem altijd gehoord moet worden. Tot twaalf jaar is het de bedoeling dat ouders de kinderen er zelf bij betrekken, daarna worden ze ook uitgenodigd door de rechtbank. Of jongere kinderen ook echt worden betrokken, hangt van de ouders af, maar ook heel erg van de kinderen. Ik ken vrij veel kinderen die tijdens de scheiding zeggen: ik vind het wel goed, ik hoef niet gehoord te worden. Maar die zeggen achteraf toch vaak dat het toch wel fijn was geweest om met een neutraal persoon te kunnen praten.

‘Het is voor een kind best heftig om naar de rechtbank te gaan. Ik vind dat de rechtbanken dat ook niet goed organiseren. Het wordt vaak net voor de zitting van de ouders gedaan, wat natuurlijk heel confronterend is. Het is ook een groot imposant gebouw, waar je door de beveiliging moet, en je wordt als kind gehoord door een rechter in toga.’

Hoe zou u het graag zien?
‘Het zou ook op school kunnen. Dat is een vertrouwde omgeving. En niet een rechter moet het doen, maar iemand die getraind is om met kinderen te spreken.’

Wat zijn de gevolgen voor een kind dat niet goed wordt gehoord?
‘Dat krijgt het idee dat het er niet toe doet. En dat heel veel gevolgen voor de rest van je leven. blijkt uit allerlei onderzoeken. Het heeft invloed op hoe je je gedraagt in relaties, vriendschappen, op school en werksituaties.
‘Het leidt tot een lager opleidingsniveau, met minder goede kansen op een goede baan en een goed inkomen. Maar het leidt vaak ook tot moeilijkheden in relaties, en een grotere kans om zelf te scheiden.’ AK

Congres: Participatie van het kind in (echt)scheiding
Faculteit Sociale Wetenschappen
wo 15 febr, 13:00-18:00 u.

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

9 Februari 2017

De docent is kwijt

Zowel de ombudsfunctionaris voor studenten als de vertrouwenspersoon …

9 Februari 2017