Frutti: Geen ja-woord voor een tientje

Tre’Shawn Griffin (links), zonder aanstaande man, maar met vriendin Haroun Busby bij fotograaf Melissa Vermeulen (rechts). Foto Marc de Haan

Door Marleen van Wesel Tre’Shawn Griffin (23, net klaar met political science aan de Leidse vestiging van Webster University) uit Ohio schrijdt door de Trouwzaal van het stadhuis. Uit zijn oordopjes klinkt Athair ar Neamh van Enya. ‘De muziek van The Swedish Royal Wedding. Die móést op mijn bruiloft ook klinken’, zegt hij.

Op 16 mei is het pas echt zo ver, maar vorige week zaterdag nodigde de Gemeente Leiden aanstaande bruidsparen uit voor een zogeheten trouwinspiratiemiddag. ‘Ik wilde hier alvast een keer lopen, op deze muziek’, zegt Griffin. Zijn aanstaande echtgenoot is thuisgebleven. ‘Toen hij hierover las, gooide hij de aankondiging meteen mijn kant op: écht iets voor mij. Ik heb hem ontmoet in augustus 2015, op de dag dat ik hier kwam studeren. Een Leidenaar, precies wat ik nodig had, want ik sprak nog geen woord Nederlands.’

Griffin heeft wel een goede vriendin meegenomen naar de Trouwzaal, Haroun Busby (34, counseling psychology, Webster), die zelf ook meteen even rondkijkt bij alle kraampjes. ‘Zonder haast, want mijn vriend en ik hebben nog geen concrete trouwplannen’, zegt ze. ‘Maar de dj en de fotograaf die zich hier presenteren, ga ik alvast onthouden.’

Die fotograaf is Melissa Vermeulen (22, net klaar met de master journalistiek & nieuwe media), die een eigen bedrijf in bruidsfotografie en -film is gestart. Ook zij heeft meteen zelf even rondgekeken. ‘De make-uptafel sprak me wel aan. Het lijkt me leuk om mijn haar op mijn trouwdag heel mooi te doen. Ik zou best willen trouwen in Leiden. Het is een superromantische stad.’

‘We zijn er nog niet echt mee bezig’, zegt haar vriend Max Hofmeister (27, afgelopen jaar afgestudeerd bij criminologie). ‘Ik ben meegekomen om straks te helpen afbreken en opruimen. Bruiloften zijn altijd wel mooie feestjes, maar we moeten eerst even sparen. Althans: ik zou niet voor een tientje op maandagmiddag mijn ja-woord willen geven. Op onze eerste date hadden we al afgesproken in het Trouwstraatje.’

Verderop staan standjes van een hotel en een Leidse rederij en achterin kunnen paren een onofficieel proefhuwelijk sluiten voor een dag. De middag is echter geen trouwbeurs (zoals de gemeente het vooraf in haar eigen persbericht overigens wel noemde), benadrukt Maxime Boven (22). Tussen het voltooien van haar bachelor psychologie in september 2016 en het vervolg van haar studie, is ze momenteel ‘projectleider Trouwstad Leiden’.

Voorafgaand aan het evenement had CDA’er Joost Bleije raadsvragen gesteld aan het Leidse college van B&W. Het huwelijk in de schijnwerpers, dat juichte de partij toe, maar zo’n commerciële beurs is geen taak van de gemeente en de Trouwzaal is daar bovendien niet voor bestemd. ‘Er is niks te koop of te reserveren, zoals op een beurs’, legt Boven uit. ‘Deze middag is vooral bedoeld om te inspireren.’

Dat treft. ‘De kraampjes zijn leuk voor de inspiratie, maar wij hebben eerlijk gezegd niet het budget dat ze hier misschien denken’, zegt Anne Tilanus (psychologie) namelijk. Op 30 augustus trouwt ze met Key Tengeler (geschiedenis). ‘Die datum ligt vast en deze zaal is al gereserveerd’, zegt hij. ‘Verder moet er nog veel gebeuren, maar het is nog best ver weg’, vindt Tilanus. Ze zijn allebei pas 22, maar, zegt Tengeler. ‘We zijn al zeven jaar bij elkaar, waarvan we drie jaar samenwonen…’

Tilanus: ‘Bijna vier!’

Tengeler: ‘Oké, drieënhalf. Maar we trouwen dus eigenlijk helemaal niet zo snel.’ Tilanus: ‘Voor ons voelt dit gewoon als een goed moment.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Ik. Moet. Winnen.

Rechtenstudent Lisa van der Geest won dit jaar de twee belangrijkste wedstrijden op …

Achtergrond

Zij tellen niet meer mee

Als kind ontvluchtte Oshank Hashemi Afghanistan. Nu doet hij onderzoek naar gastarbeiders …

Wetenschap

Doe-het-zelf-MRI

Onderzoekers uit Leiden en Delft bouwen een goedkope, low-tech MRI-scanner …

Studentenleven

Nieuws

'Hoor kind op school'

Wampie van Arkel is echtscheidingsadvocate. Ze geeft een workshop over Collaborative …

Rubrieken

071-527....Peilingen

Met de Peilingwijzer wordt de foutmarge van politieke peilingen wat verkleind. Maar het …

English page