Verplichte cursus voor security studies

2 Februari 2017

Scholieren die de nieuwe Haagse opleiding security studies willen volgen, moeten verplicht een online cursus volgen. De maatregel is bedoeld om de aankomende student een realistisch beeld te geven van de studie.

Afwijzen op basis van de cursus is niet mogelijk, het is dus geen selectieprocedure maar een matchingsactiviteit. Maar de opleiding zal het vast niet erg vinden als de cursus ongemotiveerde studenten buiten de deur houdt.

Het college van bestuur heeft de Faculty Governance and Global Affairs gevraagd de nieuwe bachelor te reguleren. Het is de bedoeling dat er maximaal rond de 150 eerstejaars in september beginnen. Er is echter geen sprake van een fixus.

Het nieuwe Institute of Security and Global Affairs, waar de bachelor onder valt, moet gecontroleerd groeien. Een ander motief is dat de opleiding graag wil dat studenten die zich aanmelden, goed passen bij studie.
Om dit voor elkaar te krijgen heeft de opleiding een ‘small private online course’ (spoc) in elkaar gezet. Die cursus is ondanks die term nog best uitgebreid: In totaal is de potentiële student tien à vijftien uur kwijt.

De spoc bestaat onder andere uit een aantal inleidingen van docenten. Op elke introductie volgt een proeftoets. Er is ook een eindtoets. Zakken is toegestaan; de student krijgt wel een studieadvies, maar ook als dat negatief is, mag de student zich inschrijven.

De universiteitsraad heeft de nodige opmerkingen over de spoc, bleek maandag tijdens de raadsvergadering. Heeft de maatregel mogelijk te maken met ruimtetekort in de Wijnhaven?

Charlotte de Roon van promovendipartij PhDoc liet weten dat er volgens de universiteit ‘niet veel zorgen zijn over de capaciteit. Er zijn genoeg lokalen voor de studenten, werd ons verzekerd. Er worden 150 eerstejaars verwacht. Het is niet helemaal duidelijk wat er gebeurt als dit aantal wordt overschreden. Dat willen we graag weten van het college.’

Elizabeth den Boer van FNV Overheid: ‘Wat betreft een plan B bij hogere aantallen studenten: bij international studies kwamen ook veel meer studenten dan verwacht. Met als gevolg een zalentekort. Ik ben bang dat het probleem wat makkelijk wordt weggewuifd door de faculteit.’

Niels Westera van ONS Leiden merkte op dat er al twee pilots met spocs gaan draaien, namelijk bij biofarmaceutische wetenschappen en psychologie. ‘Moeten we niet eerst de evaluaties van die twee afwachten voordat we dit uitbouwen? Misschien werkt het wel niet goed.’ VB

‘We waren levend verbrand’

Studentenpartij ONS Leiden schreef een korte raadsbreed ondersteunde notitie over het ruimtegebrek in de Wijnhaven. Een gesprek met het college van bestuur over de capaciteit van de panden van de universiteit in Den Haag, is volgens de raad echt nodig. 

‘Als een hoorcollegezaal in Wijnhaven te klein is, dan komt er een ruimte bij waar studenten via een streamverbinding het college te volgen. Dat lijkt me niet zo’n succes,’ stelde Sander van Diepen van ONS Leiden. 

Maria Tiggelaar van studentenpartij LVS: ‘Dan kijk je naar een stream terwijl je wel het volledige collegegeld betaalt. Dat kan echt alleen in een noodgeval.’

Dan speelt er nog het probleem met de medewerkers van international studies die zijn weggestopt op de vijfde verdieping. Van Diepen: ‘Die is relatief moeilijk te bereiken vanwege een trap en poortjes waar je een LU-card voor nodig hebt. De route naar de vijfde moet echt beter.

‘Ik wil aandacht van het college vragen voor de brandveiligheid van het pand,’ zei Elizabeth den Boer van FNV Overheid, die werkt bij international studies. ‘Vorige week was er brandalarm in de Wijnhaven. De sirene was niet te horen op de vijfde verdieping. Het was geen oefening. Mensen moesten ons komen halen. Toen bleek ook nog eens dat poortjes, die bij brand open moeten springen, gesloten bleven. En deze reageerden ook niet meer op pasjes. Er was uiteindelijk niets ernstigs aan de hand, maar er wordt slordig omgegaan met de veiligheid van mensen. Als er een grote brand was geweest, waren we levend verbrand.’ VB
Deel dit bericht:

Nieuws

Strijd tegen schurft

De GGD Hollands Midden (in Leiden) krijgt sinds twee jaar opvallend veel studenten met …

2 Februari 2017