'Er kookt ook een moeder mee'

Het bestuur van de Leidse Happietaria

Taco van der EbV.l.n.r.: Sylvia de Vreede, Stephanie Hutten, Debora Molenaar, Willem Jan de Voogd, Marianne Kempe, Debora van der Velden. (Niet op de foto: voorzitter Joost Vedder).

Marleen van Wesel

Debora Molenaar (21, pedagogiek): ‘Happietaria is een pop-up-restaurant, opgezet door studenten van vier christelijke verenigingen. Zelf zit ik bij Panoplia. Ook NSL, Ichthus en Gomarus zijn vertegenwoordigd. We willen dertigduizend euro ophalen voor een project tegen geweld in Bolivia.’

Marianne Kempe (24, academische pabo afgerond, vakspecialisatie muziekdocent): ‘In heel veel studentensteden worden Happietaria’s georganiseerd, maar niet per se op hetzelfde moment en ook niet voor hetzelfde doel.’

Sylvia de Vreede (23, geneeskunde): ‘Huiselijk geweld in Bolivia sprak ons aan.’

Molenaar: ‘Zeventig procent van de kinderen krijgt daarmee te maken.’

Willem Jan de Voogd (21, natuurkunde): ‘Wat echt gaaf is: dit project helpt slachtoffers, maar traint óók buurtwerkers, om meer geweld te voorkomen.’

Kempe: ‘Het is ook echt een lokaal project. Niet dat er even honderd Nederlanders komen helpen.’

De Vreede: ‘Het streefbedrag lijkt ons haalbaar.’

Molenaar: ‘We werken alleen maar met vrijwilligers en sponsoren, dus alles wat we ophalen kan naar Bolivia.’

Kempe: ‘De Jumbo levert bijvoorbeeld eten dat normaal wordt weggegooid vanwege de vervaldatum. In ons dagmenu hebben we daarom een afwisselend "gered van de dag". Verder hebben we drie gangen, zowel voor vis- en vleeseters als voor vegetariërs. En er staat een Boliviaans straatgerecht op het menu: empanadas tucamanas.’

Debora van der Velden (20, Nederlands): ‘En tussen de toetjes: Tony’s Chocolonely-cheesecake, die moeten we ook écht even noemen.’

Stephanie Hutten (22, communicatie & organisatie): ‘In augustus kwam ons bestuur voor het eerst samen. In het begin spraken we om de week af.’

Van der Velden: ‘Al snel wekelijks.’

Kempe: ‘En nu zijn we hier ongeveer dagelijks.’

Molenaar: ‘Als bestuurslid ben je niet elke dag verantwoordelijk, maar op andere avonden kom ik hier wel eten. En dan sleep ik natuurlijk mensen mee.’

Kempe: ‘Ik ben keukencoördinator. We hebben zoveel mogelijk koks benaderd. Sommigen werkten al jaren mee, maar we hebben ook een moeder van een van de commissieleden ingeschakeld, die heel goed kan koken. Verder heb ik een commissie onder mijn hoede, die weer keukenvrijwilligers aanstuurt.’

Molenaar: ‘Zo hebben we eigenlijk allemaal een commissie onder ons.’

Hutten: ‘Ik coördineer de vrijwilligers. Zo’n dertig per avond, en dan ook nog een team van 35 vaste vrijwilligers.’

Van der Velden: ‘Niet alleen keukenpersoneel en bediening: er is elke avond livemuziek. En anderen maken bloemdecoraties.’

Molenaar: ‘Op 6 februari houden we een vrouwenavond. Annemarie Pronk, de winnares van Heel Holland Bakt, komt dan een toetje maken. Op 20 februari is er een mannenavond, met een bierproeverij en mannenburgers.’

De Voogd: ‘Het wordt elke avond leuk hoor, niet alleen 20 februari.’

Kempe: ‘En als dat de enige avond is waarop je kunt, ben je als vrouw ook gewoon welkom.’

De Voogd: ‘Sowieso is iedereen welkom. Niet alleen studenten.’

Happietaria Leiden

Nieuwe Energie, t/m 24 februari op maandag t/m vrijdag

Reserveren via http://www.happietarialeiden.nl/

Deel dit bericht:

Voorpagina

Dit raakt ons allemaal

Het plotselinge Amerikaanse inreisverbod brengt ook Leidse wetenschappers in verwarring. …

Achtergrond

Oertaal

Waar komt het Nederlands vandaan? Dat is de titel van de lezing waarmee universitair …

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

English page