Universiteit wil studentenhotel

19 Januari 2017

De Universiteit Leiden wil dat er een studentenhotel op het Bio Science Park komt. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) protesteert. Studentenhotels zijn duur, en bieden geen huurbescherming. De universiteit zegt dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Desi Gielkens, bestuurslid van de LSVb in de Leidse gemeente, protesteert tegen de ‘schimmige tussenvorm’ tussen huurwoningen en hotels. In het Leidsch Dagblad zegt ze dat de vakbond een tekort aan kamers voor internationale studenten ziet, en dat deze studenten daarom klem komen te zitten in de markt. Die hebben dan geen andere keuze dan de –vaak dure- kamers in studentenhotels. Daar hebben ze vervolgens geen huurbescherming. 

De universiteit ziet dat anders. Er is een dringende behoefte aan plekken waar mensen tijdelijk kunnen verblijven, zegt universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke. ‘Het gaat om verblijven van maximaal tien maanden. Veel internationale studenten doen hier een master en zijn binnen die tijd weer weg. Anderen zijn hier zelfs korter, die studeren of werken hier maar een paar maanden. Of zijn een week op conferentie. Die willen gewoon een kant-en-klaar gemeubileerde kamer, vlakbij de plek waar ze werken of studeren’.

De bezwaren van de LSVb erkent ze wel. ‘Maar wij zien de positieve kanten opwegen tegen de negatieve’. De plannen zijn overigens nog niet concreet. De universiteit is wel in gesprek met de gemeente, maar er zijn nog geen gesprekken met partijen die het hotel zouden kunnen bouwen. AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Geen geld voor sneller DUO

Bellers naar de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) stonden deze zomer lang in de wacht of …

19 Januari 2017