Studentenleven
'Ongewenst gedrag is topje ijsberg'
Over slechts drie procent van de geneeskundestudenten komen klachten binnen bij de Commissie Professioneel Gedrag. Die vermoedt echter dat er vaker sprake van moet zijn.
donderdag 19 januari 2017
© Bas van der Schot

Tussen juni 2009 en 1 januari 2014 kwamen er 107 klachten over Leidse geneeskundestudenten binnen bij de Commissie Professioneel Gedrag, een adviesorgaan van de examencommissie van de studie. Die gingen over 93 studenten: drie procent van het totaal.

Docent Pieter Barnhoorn van de commissie schreef er een overzicht van voor het vakblad International Journal of Medical Education.

Barnhoorn en zijn mede-auteurs verdelen de klachten in drie categorieën: omgang met jezelf, omgang met de patiënt, en omgaan met je werk. De klachten blijken redelijk gelijk over die drie verdeeld, maar bij meer dan de helft van de gevallen is meer dan één van die domeinen in het geding.

De meest gehoorde klacht is ‘teruggetrokken gedrag’, gevolgd door ‘onvoldoende beheersing van het Nederlands’. Er kwamen negen klachten binnen over impertinente e-mails en drie over het plaatsen van dissectie-foto’s op internet.

Er komen naar verhouding drie keer zoveel klachten binnen over mannelijke als over vrouwelijke studenten, maar Barnhoorn en co kunnen niet zeggen of dat aan het geslacht ligt, of aan begeleiders die eerder naar de commissie stappen bij een mannelijke arts in spe.

Ze vermoeden dat de drie procent slechts een topje van de ijsberg is: in alle gevallen was er overduidelijk sprake van onprofessioneel gedrag. Twijfelgevallen worden blijkbaar niet gemeld, maar die zouden er toch ook moeten zijn. Een landelijke studie naar alle Nederlandse geneeskundestudenten is in de maak.

De commissie geeft overtredende studenten meestal een advies: om psychologische hulp te zoeken, bijvoorbeeld. In één geval, in 2015, werd een student van de opleiding verwijderd.

BB