Loodschort

19 Januari 2017

Als je met straling werkt – bijvoorbeeld voor onderzoek, of omdat je kankerpatiënten behandelt met radioactieve tumorkillers – wil je daar zelf niet teveel aan worden blootgesteld. Om dat te helpen voorkomen, bestaat er kleding die straling absorbeert.

In de volksmond heet dat een loodschort, maar het zijn niet alleen schorten. Lood is te bros om schorten van te smeden, dus het is meestal lood plus nog iets anders om de boel nog kleding-achtig te houden. Je hebt ook kleding met andere metalen die straling absorberen. 

Om al die kleding met elkaar te vergelijken, bestaat er de term ‘lood-equivalentie’: een schort met een lood-equivalentie van 0,25 mm absorbeert evenveel straling als een loden plaatje van 0,25 mm dik. In theorie, tenminste. In de praktijk is er een hoop discussie over hoe je dat precies moet meten. Welke soort straling gebruik je? Stuur je die in een brede of een smalle bundel? Houd je rekening met de mogelijkheid dat je schort de ene soort straling absorbeert, maar een ander soort uitzendt? In het vakblad Radiation Protection Dosimetry beschrijven vier radiologen, waaronder de Leidse Dirk Zweers, een eigen onderzoek naar dertig beschermende kledingstukken. Afhankelijk van de stralingsdosis houdt ongeveer een derde daarvan minder straling tegen dan het loodequivalentie-getal van de fabrikant suggereert. Afhankelijk van de toepassing kan het dus zinvol zijn om de beschermende werking van een kledingstuk nog even te verifiëren, aldus de onderzoekers. Er is ook kleding die wel doet wat de fabrikant belooft, maar het artikel noemt helaas geen merknamen.

Deel dit bericht: