'Nederlanders zijn ook welkom!'

Het bestuur van de Orientation Week Leiden

Taco van der EbVlnr. Annemarie de Jong, Anna-Maria Hilscher, Ariana Manduzai, Edouard Bonneville.

Marlies Rothoff

Ariana Manduzai (25 jaar, voorzitter, master Journalistiek en nieuwe media): ‘OWL staat voor Orientation Week Leiden. Het zijn de introductieweken voor internationale studenten in de zomer en in de winter. Ook masterstudenten die voor het eerst in Leiden studeren kunnen zich trouwens aanmelden. Dat is het mooie van OWL. Zo ben ik hier ook terecht gekomen: ik studeerde hiervoor in Groningen.’

Edouard Bonneville (21 jaar, penningmeester, Statistical Science – uit Frankrijk): ‘OWL is echt goed, meestal heb ik wel iets te zeuren over iets dat wordt georganiseerd door anderen. Maar toen ik zelf de OWL deed, had ik echt niks te klagen. Dat wilde ik vanachter de schermen meemaken. Mensen ook zo’n week bezorgen, dat leek me wel wat.’

Anna-Maria Hilscher (21 jaar, deelnemers, psychologie – uit Duitsland): ‘Zo’n week organiseren klonk inderdaad als een leuke uitdaging.’

Annemarie de Jong (21 jaar, logistiek, Chinastudies): ‘ Daarnaast is het ook fijn voor de internationale studenten om zoiets als OWL te hebben. Je hebt meteen een netwerk. Het is niet altijd even makkelijk om in het buitenland te gaan wonen. Zelf heb ik in China gewoond, ik weet er alles van.’

Manduzai: ‘Je hebt niet alleen een netwerk in die week, maar je houdt er ook vrienden voor het leven aan over. Ik heb ook nog steeds contact met mijn mentoren van mijn OWL-week.’

Bonneville: ‘Het is ook een fijne, sociale club hier. Zelf vind ik het jammer dat veel studentenverenigingen zich niet iets meer openstellen voor internationale studenten - al zijn het sportclubs, ofzo. Ze hebben niet echt iets in het Engels of iets extra’s voor de internationale studenten. Ze beperken zich tot de introductie, maar studenten hebben juist ook iets nodig voor na die week.’

Hilscher: ‘Zelf vind ik het eigenlijk lastiger om hier in Leiden bijvoorbeeld aan een bijbaantje te komen. Je moet daar echt Nederlands voor kunnen spreken. Ik probeer dat nu te leren, maar dat is lastig.’

Manduzai: ‘De universiteit doet wel haar best door steeds meer Engelse cursussen aan te bieden en een groot deel van de communicatie in het Engels te voeren.’

Bonneville: ‘Nederlandse universiteiten nemen zichzelf daar soms ook te serieus in hoor. In Engeland, waar ik ook heb gestudeerd, deden ze er niet helemaal hun best voor. Ze organiseerden niks extra’s, ze hadden zelfs helemaal niet zoiets als OWL. Ik denk dat het gewoon genoeg is voor de universiteit om Engelse lessen aan te bieden en in het Engels te communiceren.’

Manduzai: ‘Wij gaan daar niet over. Het enige wat wij kunnen doen is internationale studenten een onvergetelijk verblijf geven. Er zijn namelijk niet alleen introductieweken, maar ook andere feestjes en uitstapjes. Nederlanders zijn trouwens ook welkom!’

Hilscher: ‘Ja, ik kijk uit naar de stadswandeling en naar het eindfeest van de introductie. Het eindfeest is leuk om de sfeer. Iedereen is dan al een stuk losser.’

Manduzai: ‘De stadswandeling is leuk, omdat alles dan een beetje bij elkaar komt. Je leert en de stad en elkaar kennen.’

De Jong: ‘ Het schaatsen is ook altijd leuk. Veel mensen hebben dat nog nooit gedaan.’

Bonneville: ‘Ik vraag me vooral af hoe we alles gaan redden eigenlijk. Er is zo veel te doen!’

Manduzai: ‘It’s going to be OWL-some anyway.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Niet weer de fout in

Het Nederlandse programma om te voorkomen dat veroordeelde misdadigers opnieuw de fout in …

Wake-up call is nodig

In de strijd tegen cybercrime mogen opsporingsdiensten telefoons en laptopcamera’s …

Nieuws

Bewoners wijken niet

De bewoners van de huurwoningen tegenover het Lipsius wijken niet voor een nieuwe …

English page

Desert Life

The war put an end to archaeologist Peter Akkermans’ digs in Syria; he ended up in …