Uitgaven

1 December 2016

Nederland besteedt 38,8% van haar publieke wetenschapsuitgaven aan onderzoek in de natuur- en technische wetenschappen. Dat blijkt uit een factsheet van het Rathenau-instituut, een organisatie die politiek en samenleving moet informeren over wetenschap.

Nederland geeft met die 38,8% relatief weinig uit aan exacte wetenschap, vergeleken met andere landen. Dat is overigens ook een kwestie van definities: landbouw-onderzoek, waar Nederland traditioneel sterk in is en nog eens 9% van haar wetenschapsgeld in steekt, telt bijvoorbeeld niet mee.

De vraag is ook hoe hoog het percentage eigenlijk zou moeten zijn. Dat is aan de politiek en daar geeft het Rathenau dus geen antwoord op. Wel laten ze zien dat er een verband lijkt te zijn tussen de hoeveelheid maak-industrie in een land en de publieke uitgaven aan bèta-research.

Nederland ligt vrijwel aardig op de bijbehorende lijn. Je zou dus kunnen zeggen dat Nederland genoeg bètabestedingen heeft voor de hoeveelheid industrie die we hebben, of juist dat Nederland meer moet investeren als we meer industrie willen.

Deel dit bericht:

Nieuws

Geen geld voor sneller DUO

Bellers naar de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) stonden deze zomer lang in de wacht of …

1 December 2016