TBS - Slankverpakking - Kunstknie

1 December 2016

TBS

Als iemand is opgepakt voor een misdrijf, kan het voor de straf behoorlijk uitmaken of de verdachte lijdt aan een psychiatrische aandoening of persoonlijkheidsstoornis. Je kan bijvoorbeeld gedwongen opgenomen worden, en pas vrijkomen als de psychiater je genezen verklaart.
Een van de instrumenten die gebruikt worden bij de psychologische beoordeling van verdachten is de Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2. Dat is de meest gebruikte persoonlijkheidstest ter wereld; psychologen gebruiken hem om te helpen bij het opstellen van een behandelplan, er zijn werkgevers die hem afnemen om te zien of je in het team past. Psychologe Marleen Spaans onderzocht voor haar proefschrift onder meer of die MMPI-2 wel zo geschikt is in een forensische setting. Iemand die zelf naar een psycholoog komt voor een behandeling, heeft er alle belang bij de vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Dat is bij iemand die TBS en dwangverpleging vreest niet zo. Kan je desondanks met die test verdachten indelen in verschillende profielgroepen? Het antwoord is: technisch gesproken wel. Uit Spaans’ resultaten kwam één cluster van daders zonder psychische problemen, en een cluster van mensen die op vrijwel alle schalen hoger scoorden. Daar heb je dus niet zo heel veel aan. Spaans waarschuwt dat forensisch psychiaters de test uitsluitend zouden moeten gebruiken om de aanwezigheid van psychopathologie te screenen, en niet om verder onderscheid te maken.

Slankverpakking
Verpakkingen die er dun uitzien, wekken de suggestie dat de inhoud gezonder voor je is. Dat schrijven wetenschappers in het vakblad Appetite. Eerste auteur is Iris van Ooijen, psychologe bij Bedrijfswetenschappen. De onderzoekers photoshopten verschillende verpakkingen voor drinkyoghurt en saladedressing in elkaar, en vroegen hun proefpersonen vervolgens wat ze dachten dat het vetpercentage van de inhoud was. Hoe smaller het flesje, hoe lager de ingeschatte hoeveelheid vet. In een vervolgstudie moesten de proefpersonen zich inbeelden dat ze wilden afvallen, of juist dat ze op zoek waren naar iets extra lekkers omdat ze dat verdiend hadden. De “afvallers” kozen voor de smallere flesjes. Zo’n smalle verpakking maakt het ook makkelijker om het product te herkennen in een druk en schreeuwerig winkelschap, bleek uit een laatste proefje. Wat dit nou allemaal betekent voor de verkoop, blijft vooralsnog onduidelijk, waarschuwen de auteurs. Het zou bijvoorbeeld best kunnen dat consumenten de langwerpige fles kopen omdat ze denken de inhoud gezonder is, maar er vervolgens ook minder van in hun glas doen omdat ze gezonder willen leven.

Kunstknie
Mensen die een kunstheup of een nieuwe knie hebben gekregen, kunnen na hun operatie beter en met minder pijn bewegen. Dat doen ze ook echt, blijkt uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum. Sterker nog: mensen met een gewrichtsprothese bewegen zelfs ietsje meer dan de gemiddelde Nederlander van hun leeftijd en geslacht. Helemaal verrassend is dat niet: alle uurtjes bij de fysiotherapeut tellen ook als beweging. Omdat de beweegtijd is vastgesteld met een vragenlijst zou het verschil in werkelijkheid wel eens kleiner kunnen zijn. Eigenlijk zou je een vervolgstudie met stappentellers moeten doen, schrijven de onderzoekers in Rheumatology.

Deel dit bericht: