Selectief deurbeleid Next en de Kroeg

Raadsvragen na undercoveractie bij Leidse horeca

Taco van der EbArchieffoto van een uitsmijter bij Club Hifi, die overigens niet in de uitzending zat.

1 December 2016

Donkere en Marokkaans ogende jongens komen sommige Leidse uitgaanstenten minder gemakkelijk binnen, volgens Undercover in Nederland. ‘Er is enorm geknipt in dat programma’, zegt een horeca­eigenaar. De PvdA, GroenLinks en de VVD stellen vanavond raadsvragen.

In de uitzending van het SBS-programma Undercover in Nederland van afgelopen zondagavond stuurde presentator Alberto Stegeman drie groepjes jongens naar cafés en discotheken in vijf Nederlandse steden, waaronder Leiden. Een blank groepje kwam moeiteloos binnen in de vijf geteste Leidse uitgaanstenten. Met het groepje donkere jongens en het groepje met een Marokkaans uiterlijk liep het iets anders af. Zij kwamen de Next niet binnen, omdat ze geen collegekaart konden tonen. Op Nextleiden.nl staat weliswaar: ‘Je kunt op vertoon van je collegekaart naar binnen v.a. 18 jaar. Onze gastheren zullen dit altijd controleren.’ Opvallend is dat het blanke groepje slechts op vertoon van hun identiteitsbewijzen wél binnen mag. Ook in de Kroeg komen de donkere jongens niet binnen. De beveiliger vindt het ‘een vaag verhaal’ dat de jongens van buiten Leiden voor een avondje stappen hierheen zijn gekomen. ‘Als de beveiligers zien dat de donkere jongens niet uit Leiden komen, slaat de sfeer volledig om’, zegt Stegeman voor alle duidelijkheid nog eens in de voice-over. De andere twee groepjes, eveneens niet afkomstig uit Leiden, zijn dan al binnen.

Mas Y Mas en Odessa, ook getest, hebben volgens Stegeman ‘een liberaal deurbeleid’. Bij Studio de Veste kwam ook iedereen binnen, al moeten de donkere jongens wel hun id-bewijs laten zien.

De eigenaar van de Kroeg liet in de uitzending met een schriftelijke verklaring al weten ‘in algemene zin niet mensen op afkomst, ras of huidskleur te weigeren’. Waar nodig zegt hij maatregelen te nemen. ‘Dat is niet nodig, zo is gebleken’, laat eigenaar Martin (‘Ik heet Martin de Kroeg’) aan Mare weten. ‘Er is enorm geknipt in dat programma. Het ging de jongens die aan de deur stonden om de houding van die personen.’

De Next was gisteren niet telefonisch bereikbaar voor commentaar. De partijen PvdA, GroenLinks en de VVD hebben aangekondigd vanavond vragen te stellen in de Leidse gemeenteraad.

Stegeman ging ook naar Arnhem, Breda, Groningen en Den Haag. Alleen in Groningen kwam iedereen binnen. In Den Haag, waar de donkere jongens in drie tenten geweigerd werden en de Marokkaanse in eentje, heeft een wethouder al aangekondigd om net als in het verleden mystery guests in te zetten in het uitgaansleven.

MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

1 December 2016

De docent is kwijt

Zowel de ombudsfunctionaris voor studenten als de vertrouwenspersoon …

1 December 2016