Geen Commentaar: Neo-neo-nazi's

Wij waren het dus niet, hé. De bekladders van dat gaybrapad bleken gewoon studenten. Vanaf nu gaat het dus excuses ré-gen-en, let maar op. Die studenten gaan sorry zeggen tegen het bestuur van Quintus. Quintus gaat sorry zeggen tegen de universiteit, en tegen ’t Leidse COC dat de regenboogzebra had helpen aanleggen, en zo geschrokken was.

De baas van de universiteit zegt sorry tegen de buitenwereld, en sorry tegen de universiteitsraad. Hij had daar namelijk verteld dat hij de verenigingen ‘op hun blauwe ogen’ geloofde dat ontgroenings-gezeik zoals in Groningen hier niet gebeurt. Iedereen krijgt excuses.

Behalve wij.

Want iedereen dacht dus dat wij het waren. Wij, de hardwerkende extreemrechtse jeugd van Leiden. Hardwerkend, ja. Die dreigbrieven schrijven zichzelf niet, graffiti komt niet zomaar op een moskee terecht, en ik zie al die kakstudentjes nog niet even een moskee bezetten. We hebben wel wat beters te doen dan zo’n regenboogvlag oververven.

Sterker nog: onze bewegingen zijn veel homovriendelijker geworden, de laatste jaren; deels om ons af te zetten tegen de homofobie van migranten. Ik zou zelfs zeggen: we zijn vergayd. In plaats van legerkisten dragen we kekke schoentjes, in plaats van kaalgeschoren koppies zie je op onze demonstraties nu stropdassen en hipsterkapsels, strak van de gel.

We noemen onszelf niet meer ‘Neo-nazi’, maar ‘Identitair’. De skinheads bestaan nog wel, en we demonstreren ook wel samen, maar ze zijn toch, tsja, wat achtergebleven. Wij zitten op Instagram en YouTube, en ons geluid wordt ook in de politiek steeds meer verkondigd.

En dan steekt één zo’n studentje zijn linkerarm in de lucht (nog de verkeerde ook), en hop, jaren vooruitgang naar de kloten. Je wordt gewoon aangekeken op wat anderen doen, en op hoe mensen denken dat je eruit ziet, ook al ben je zelf nog zo’n goudeerlijke racist. Niks dat je tegen zulke framing kan doen.

Daarom willen wij, uw vriendelijke regionale neo-neo-nazi’s, iets voorstellen. Het gaat er natuurlijk op neerkomen dat er allemaal symbolische straffen komen. De universiteitsbaas hoeft alleen maar sorry te zeggen, daar ben je baas voor. Quintus krijgt een donderpreek en misschien een beetje minder geld. Niemand gaat écht iets veranderen aan de ontgroeningscultuur, want de maatschappij schreeuwt alleen maar om harde maatregelen als het over ons gaat. Of over Marokkanen, maar dan is ’t terecht, natuurlijk. Dat dispuut zal wel voor straf een feest moeten organiseren in COC-kroeg De Kroon, of zo.

Zoiets willen wij ook. Kunnen die jongens van Sjap Eisjedies – samen met de Minervanen die vorig jaar een nazi-kamer maakten - niet een dagje met ons mee demonstreren? Beetje knokken met de antifa’s, of slecht gespelde spandoeken ophangen bij de salafisten?

Wat zegt u? Wil dat dispuut niet met ons geassocieerd worden? Daar is ’t nu een beetje laat voor, denkt u niet?

Deel dit bericht:

Voorpagina

Waarom pubers pesten

Leidse psychologen hopen te kunnen voorspellen welke kinderen een grotere kans hebben om …

Achtergrond

Wetenschap

Wasmachine

Universiteiten krijgen steeds vaker te maken met aanvallen met schadelijke malware. Dat …

We waren een mortuarium

Artsen Zonder Grenzen worstelde met de ebolacrisis, vertelde internationaal voorzitter …

Studentenleven

Nieuws

English page