Cultuur
Laatste 'gas op die lollie'
FeestDJRuud hangt hij zijn confettikanonnen aan de wilgen. Maar voordat hij zijn carrière afsluit met twee optredens in de Heineken Music Hall doet hij nog een keer Leiden aan.
donderdag 24 november 2016
FeestDJRuud: ‘Het is een superlullige naam, maar ik drijf graag de spot met mezelf. Mensen spreken me nu ook zo aan.’ © Tino van den Berg

‘Waar is dat feestje, Hier is dat feestje!

Na na na, gas op die lollie.’

Kijk me ga ga gaan, gas op die lollie’

(Uit: Gas op die lollie, 2011)

‘Het betekent zoiets als “knallen” en dat gaat zeker op voor mijn optreden’, zegt FeestDJRuud (Geurts, 30) die dit weekend in Gebr. De Nobel afscheid neemt van het Leidse publiek. ‘Gas op die lollie’ was bedoeld als 2011 zomerhit, maar dat haalden we niet. Maar tijdens carnaval werd het een enorme hit in het zuiden, daarna volgde de rest. Het ging hélemaal los. 

‘Het optreden komt bij het publiek over als prettige chaos. We nemen het podium echt over, bouwen een feest en laten niets over voor de dj die volgt. Ik kom niet aanzetten met slechts een koptelefoon. Ik neem opblaaskrokodillen en dubbelloops confettigeweren mee.

‘Ik ben al best lang bezig. Als tienjarige draaide ik in Belfeld, bij Venlo, al plaatjes op het eindfeest van groep 8. Toen ik veertien was, ging ik mee met de drive-in show van mijn broer. Inmiddels ben ik alweer vijf jaar fulltime FeestDJRuud. De naam is ontstaan toen ik een paar weken op Kreta draaide. Vrienden zeiden: “Je lijkt wel zo’n typisch Hollandse kroeg-dj. We noemen je FeestDJRuud.” Een superlullige naam natuurlijk, maar ik drijf graag de spot met mijzelf. Mensen spreken me nu ook zo aan.

‘Het lijkt alsof ik Hollandse meezingers ga draaien, maar ik hou van R&B, hip-hop, dubstep en trap, en gooi er in mijn sets graag een paar nineties clubhits doorheen. Maar tachtig procent zijn mijn eigen bootlegs, mashups en remixes.'

‘En ik ga door tot het einde, tot de zon gaat schijnen.

Kruipend uit de club naar jouw huis of de mijne’ 

(Uit: Door tot het Einde, 2013)

‘Het is een soort happy hardcore 2.0 nummer’, aldus Geurts. ‘Er zit een citaat in van “Girls” van de Beastie Boys.’ In de clip zijn Nederlandse soldaten in gevecht met Russen. Alleen zijn de machinegeweren geladen met slingers en confetti. Gewond geraakte militairen liggen aan het infuus, in de bloedzakken zit Flügel.

‘Het zijn krankzinnige jaren geweest. Alle studentensociëteiten heb ik wel aangedaan. Ik geloof dat het bij Minerva was, dat ik tijdens het draaien, zelf mijn biertjes kon tappen. Ik heb voor twintigduizend man gedraaid, al mijn singles zijn goud of platina geworden. Het plafond is wel bereikt. Toen besloot ik er nog een jaar keihard voor te gaan. En nu heb ik op eigen houtje twee keer de Heineken Music Hall uitverkocht.’

Daarna hangt hij zijn confettikanonnen aan de wilgen. ‘Maar ik blijf bezig met muziek. Ik ben vooral een enorme liefhebber en ga graag naar het North Sea Jazzfestival. Maar ik ben ook twee keer naar Coachella in Californië geweest.

Dat is een geweldig festival. Maar bier drinken is er lastig. Op de camping was er een alcoholverbod, en op het terrein kom je alleen drinken in van die beergardens. Dus dan was het daar even snel twee halve liters tanken en dan maar verder redbulletjes drinken. Maar het is ook wel lekker om zonder kater je tent uit te kruipen. Maar wat mij betreft volgen de Nederlandse festivals dit voorbeeld niet. Bij een feestje hoort een alcoholische versnapering.’

Door Vincent Bongers

FeestDJRuud, afscheidstour

Rest in party Gebr. De Nobel

26 nov, 23u, € 20