Nieuws
Universiteit wil xtc-voorlichting
De Universiteit Leiden werkt achter de schermen samen met het Trimbos-instituut aan een voorlichtingscampagne voor studenten over xtc. De aanleiding is een onderzoek van het instituut waaruit blijkt dat hoogopgeleide jongeren bovengemiddeld vaak gebruik maken van de drug.
donderdag 10 november 2016

Dat schrijft het Leidsch Dagblad. Studenten gebruiken meer dan hun laagopgeleide leeftijdsgenoten. Zes keer zoveel zelfs, als het gaat om jongeren die het afgelopen jaar een pilletje slikten.

Waar 0,8 procent van de mbo’ers zich eraan waagden, slikten 5,1 procent van universitaire studenten dit jaar een pilletje.

Het percentage studenten dat zegt ‘ooit’ xtc genomen te hebben, ligt uiteraard hoger: 3,8 procent en 9,8 procent respectievelijk.

Dat zijn de landelijke cijfers van het Trimbos, maar onder de universiteiten lopen de cijfers nogal uiteen. Zo bleek uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam dat drie op de tien studenten weleens een pilletje hebben geslikt. Hoeveel er in Leiden geslikt wordt, is onduidelijk, maar de Universiteit Leiden denkt na over maatregelen. Een soort ‘voorlichtingsmodule’, gemaakt in samenwerking met het Trimbos-instituut, meldt een woordvoerder in het Leidsch Dagblad.

Die krant voert ook de Leidse studentpsycholoog Emile Dingjan op. Zijn inschatting is dat de werkelijke cijfers van drugsgebruik onder studenten veel hoger liggen dan het Trimbos-rapport suggereert: ‘Ga er maar vanuit dat 75 tot 80 procent van de studentpopulatie weleens xtc heeft gebruikt’. AK