Vintage kleding, vijftien euro de kilo

Foto Taco van der Eb

Bodemloze bakken met kleding en rijen rekken, waar je je zelf meegenomen tas kunt vullen en voor een zacht prijsje kan afrekenen. Zonder schuldgevoel over milieuvervuiling of slavenkinderen in Bangladesh. Dat is het doel van de VNTG Kilo sale weekender die afgelopen weekend werd gehouden in Gebroeders de Nobel. Vintage kleding, vijftien euro de kilo.

Voor een entreeprijs van vijf euro voor een dag of zeven vijftig voor een weekend konden bezoekers naar lieve lust door de bakken heen zoeken en hun zelf meegebrachte tas(sen) volstoppen. Aan het eind worden de tassen gewogen en reken je af. Afhankelijk van de kleding komt de kiloprijs neer op drie á vier euro per stuk.

Het is een beetje schatgraven, tussen de bakken oude kleding. Er liggen Lacoste-truien naast felgekleurde tracksuits uit de jaren tachtig. Aan de rekken hangen lange jurken met kanten randen naast stippeljurkjes en dik gebreide vesten. En er zijn veel tuinbroeken. Voor sommigen is het een kans de verkleedkist aan te vullen: een groepje studenten zoekt een outfit voor een themafeest. Twee meisjes ernaast zijn serieus op zoek naar een mooie blouse. De meerderheid van het publiek is vrouw, maar de mannelijke bezoeker heeft meer dan genoeg keus.

‘Alles wat we net niet goed genoeg voor de winkel vinden, komt op deze sale terecht’, zegt Saskia Schrijnen (27). Samen met Marieta Hoek (25) is ze eigenaresse van VNTG, een label voor vintage kleding.
Ze begonnen als webshop en openden in april een fysieke winkel aan de Nieuwe Rijn. Hun inkopen doen ze bij groothandels en sociale werkplaatsen. Ze organiseerden het evenement afgelopen weekend voor de tweede keer. ‘Met succes’. Het aantal bezoekers schatten ze op bijna vijfhonderd.

‘Alles is vintage,’ zegt Schrijnen op de vraag hoe je een beetje je weg kan vinden in het oerwoud van kleding.
‘Alles wat 20, 25 jaar oud is, mag vintage genoemd worden. Je zal hier geen shirtjes van de Only van drie jaar oud vinden.’ Een kwestie van kiezen wat je leuk vindt, dus. En de bakken worden steeds aangevuld, dus elk rondje levert weer nieuwe aanwinsten op.

Schrijnen: ‘We hebben genoeg voorraad. Wat we overhouden, doneren we. We proberen niets te verspillen’.
‘Er wordt zoveel weggegooid. De mode-industrie is de op een na vervuilendste industrie ter wereld,’ zegt Schrijnen. ‘Alleen de olie-industrie is erger’. De student Entrepeneurial Leadership & Innovation begon de winkel, samen met Hoek, als een ‘tegenbeweging’. ‘Het is zoveel beter voor het milieu om vintage kleding te kopen, maar vaak is het wel heel erg overpriced. We houden onze prijzen daarom laag.’

Wie in de winkel een shirtje koopt, krijgt er een kaartje bij met de tekst: ‘Door vintage te kopen in plaats van een nieuw T-shirt, heb je 2720 liter water uitgespaard. Dat is wat we in drie jaar drinken. Shocking, right?’
Schrijnen: ‘We willen mensen bewust maken.’ In december is er weer een VNTG kilo sale in Gebroeders de Nobel. De precieze datum is nog niet bekend.

Anoushka Kloosterman

Deel dit bericht:

Voorpagina

Blowers blijven low

Wie blowt maakt niet alleen meer fouten, maar heeft dat ook nog eens minder goed in de …

Achtergrond

Wetenschap

Nieuws

English page