Teveel bier? Ga drie plekken terug!

Speel Mare's Geuzenbord en leer alles over 1-2-3 oktober!

Taco van der Eb

Mare ontwierp een Leids ganzenbordspel om je kennis te laten maken met de nationale feestdag van Leiden: Drie Oktober. Drie oktober duurt dit jaar van 1 tot 3 oktober.

Het spelbord: 

2016-09/geuzenbordbewerkt.jpg

Start: (Garenmarkt)
Het studentenorkest van Collegium Musicum speelt De Vijfde Symfonie van Tsjaikovski (1888) (donderdag 29 september, 20.00). 
Ook op de Garenmarkt: diverse optredens van o.a. Piano Band (vr 30 sept, 21.00) Hermes House Band met Dries Roelvink en Barry Badpak (za 1 okt, 22.00), Flat Out (zo 2 okt, 17.00), Straattheaterfestival (ma 3 okt, 10.00).

6: Hutspot eten
Je hutspot is aangebrand! Ga naar 12 (Hooglandse Kerkgracht, zaterdag 1 oktober, 17.00). Daar wordt traditioneel hutspot uitgedeeld (aan wie zich vooraf heeft ingeschreven…)

14: Taptoe
Help! Je wordt meegevoerd door de Taptoe (zaterdag 1 oktober, 19.30)! Ga nog eens het gegooide aantal ogen vooruit.

19: Stadhuisplein
Verslapen voor het Reveilll-je (Stadhuisplein, maandag 3 oktober, 7.00)! Met oude liederen, zoals het Wilhelmus wordt Leiden op 3 oktober wakker gezongen. Beurt overslaan.

23: Van der Werfpark 
Leiden zingt uit volle borst verder bij de Koraalzang (Van der Werfpark, maandag 3 oktober, 8.00). Zing ook een koraallied, dan mag je nog eens het gegooide aantal ogen vooruit.

26: Pieterskerk
Herdenkingsdienst, voor al die Leidenaren die in 1574 dapper standhielden (Pieterskerk, maandag 3 oktober, 10.00). Hou je mond tot je volgende beurt.

31: De Lakenhal
Opgesloten in de Lakenhal! Die is op 3 oktober gratis toegankelijk van 10.00 tot 13.00 uur, maar
je bent te lang gebleven. Blijf hier tot er een andere speler komt.

32: De Kerwrmis
Al in de botsauto’s geweest? Vooruit, je mag nog eens het gegooide aantal ogen vooruit. (Groot Lunapark, za 1 okt, 13.00-2.00; zo 2 okt, 13.30-23.00; ma 3 okt, 9.00-1.00; Feestelijke Warenmarkt: za 1 okt, 13.00-24.00; zo 2 okt, 13.00-21.00; ma 3 okt, 9.00-24.00)

42: Paling, druiven, bier
Teveel bier? Of was het de zweefmolen? Je begint een beetje te zwalken… terug naar plek 39.

52: Gevangenis
Gevangenis! De politie pakt je op wegens misdraging. Blijf hier staan tot na de feesten (tenzij er een andere speler op deze plek komt).

58: Plons!
Je bent in de gracht beland bij het polsstokverspringen. Eerst naar huis voor droge kleren, en dan terug naar start. (Van der Werfpark, 3 oktober, 12.00: 3 Oktober University i.s.m. Augustinus; 15.00: Polsststokverspringen i.s.m. Minerva)

59: Optocht
Hier komt de grote optocht langs (maandag 3 oktober, 13.00), tegen de richting van de klok mee over de Witte Singel. Laat je niet nog eens meevoeren! Sterker nog: ga nog maar eens het gegooide aantal ogen vooruit.

63: Einde!
Vuurwerk! Je moet wel precíes op 63 terechtkomen, anders moet je het overschot aan stappen terugtellen. Hier (Ankerplaats – Zijlsingel, maandag 3 oktober, 23.30) wordt het feest afgesloten met een zogenoemde Pyromusical.

Wat vieren we eigenlijk?

De hertog van Alva, door de Spaanse koning Filips II aangesteld als landvoogd, besloot Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog net zo lang te belegeren tot het stadsbestuur zich overgaf. Bij een tweede beleg, in 1574, staken de Watergeuzen de dijken bij Rotterdam en Capelle aan den IJssel door. In de nacht van 2 op 3 oktober stond het water rond Leiden hoog genoeg om de Spanjaarden te verjagen. Intussen waren 6000 van de 18.000 Leidenaren al bezweken aan de honger en de pest. Burgemeester Van der Werff zou zelfs zijn arm aangeboden hebben aan de uitgehongerde inwoners. Een pan pruttelende hutspot uit het verlaten Spaanse kamp en wittebrood en haring, meegebracht door de Watergeuzen, stilden de ergste honger. Willem van Oranje bedankte de dappere Leidenaren met een universiteit. Meer weten? Check het speciale 3 oktober-themanummer dat Mare vorig jaar maakte.

Waar vieren we dat?

Meestal start de 3 oktoberviering met een openingsact op 2 oktober, exact om 15.74 uur precies (16.14 dus). Dit jaar, wegens het 130-jarige bestaan van de 3 October Vereeniging én omdat 2 oktober op zondag valt, is het programma uitgesmeerd over meerdere dagen, zónder openingsact. Na eerdere activiteiten, o.a. voor senioren en schoolkinderen, trapt Collegium Musicum donderdagavond min of meer af op de Garenmarkt (zie: Start!). De rest van dit bordspel bevat slechts enkele, vooral officiële, hoogtepunten van de viering van het Leids Ontzet. Op 3October.nl vind je meer over de programmaonderdelen. Bovendien hebben heel veel cafés eigen podia, met optredens van onder meer Kraak & Smaak, Minerva Music Machine, Rubberen Henkie en Barry Badpak. Kijk op leidensontzet.com voor een overzicht. Zin in nog meer bordspellen? Sinds deze week is Het Leidsch Singelspel verkrijgbaar, onder meer bij de Hoogvliet.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Blowers blijven low

Wie blowt maakt niet alleen meer fouten, maar heeft dat ook nog eens minder goed in de …

Achtergrond

Wetenschap

Nieuws

English page