Raad gesust in besloten en 'chic' overleg

29 September 2016

Rector magnificus Carel Stolker heeft vorige week de Leidse gemeenteraad bijgepraat over de plannen van de universiteit in Den Haag. De raad vond het geen probleem dat de bijeenkomst besloten was.

Bart Borst, duoraadslid van D66, vond het wel ‘chic’ dat de bijeenkomst werd verplaatst van de raadszaal in het stadhuis naar het Academiegebouw.
‘Raads - en commissievergaderingen zijn bijna altijd openbaar. Dan zou een besloten bijeenkomst vreemd zijn. Dit overleg had meer de status van een werkbezoek, en die vinden continu plaats met allerlei organisaties. En daar is meestal ook geen pers bij.’
‘Wij zijn uitgenodigd door de universiteit’, aldus Klaas de Vries van het CDA. ‘Dan respecteer je uiteraard ook de wensen van diegene die je uitnodigt. Het was ook een informerend gesprek, er werden geen besluiten genomen. Het praat wat makkelijker zonder gehijg van journalisten in de nek, is de redenering van het college waarschijnlijk geweest.
‘Als wij de universiteit hadden uitgenodigd dan was de bijeenkomst hoogstwaarschijnlijk openbaar geweest. Maar wat er nu gezegd is, is ook helemaal niet geheim.’
En werden de raadsleden wijzer van de uitleg van de rector? ‘We wilden graag weten wat het vertrek van politicologie-afstudeerrichting IBO naar Den Haag betekent voor de toekomst van de faculteit Sociale Wetenschappen in Leiden. Is dit het begin van het verplaatsen van meer FSW-opleidingen naar Den Haag? Dat blijkt niet zo te zijn. De komst van IBO past in het global governance-programma van de Haagse faculteit. Dat houdt niet in dat er meer studies vertrekken. We hadden snippers informatie, en nu is het beeld toch wel een stuk beter’, zegt Borst.
‘Het was een overtuigende presentatie’, vond De Vries.
‘Het gaat prima in Den Haag en ook goed in Leiden. Het college van bestuur heeft glashelder uitgelegd dat de faculteiten die nu in Leiden zitten, hier ook blijven. De kern van de universiteit zit in deze stad. Dat blijkt ook uit de investeringen die de universiteit doet. Het bèta-campus is er deels al. De Geesteswetenschappencampus is in ontwikkeling. Daar blijkt toch niet uit dat de universiteit weg wil, maar juist het tegenovergestelde. Niets is voor de eeuwigheid, dus dit college kan natuurlijk ook niet zeggen dat de universiteit nooit weg zal gaan. Maar die plannen liggen er zeker niet.’
Borst: ‘We zagen Den Haag ook niet als gevaar. We wilden weten wat de plannen in Den Haag op middellange termijn zijn. Dat is nu helder.’
De Vries: ‘Ik vind het juist prachtig mooie reclame als je uit de trein stapt in Den Haag en je ziet naast het station “Universiteit Leiden” op de gevel staan.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

29 September 2016