Zo ziet je eerste jaar eruit

Om te voorkomen dat je op 8 februari voor een dichte collegezaaldeur staat; of dat je je begin oktober voorzichtig afvraagt waarom de Hoogvliet wortels, aardappelen, ui en klapstuk zo opzichtig aanprijst, terwijl er een gigantisch en tegelijkertijd zeer lokaal volksfeest op het punt van losbarsten staat: de (al dan niet) academische jaarplanning van Mare.

21 augustus t/m 3 september: KennisMakingsTijd
Als je tijdens de EL CID gekozen hebt voor een vereniging, volgt al snel de Kennismakingstijd, oftewel: de KMT. Veel verenigingen nemen hun nieuwe leden mee op kamp. Verder organiseren onder andere SSR en Augustinus een werkweek, waarin de eerstejaars de handen uit de mouwen moeten steken. Met de opbrengst wordt het verenigingspand bijvoorbeeld onderhouden.

5 september: Opening Academisch Jaar
Nadat je je tijdens de El Cid-week, eerstejaarskampen, werkweken en andere KMT-activiteiten volledig hebt ondergedompeld in het studentenleven, zou je haast vergeten dat het academisch jaar eigenlijk nog moet beginnen. Dat gebeurt officieel op maandag 5 september om 15.00 uur in de Pieterskerk. De plechtigheid is ook te volgen op www.leidenuniv.nl. De meeste opleidingen hebben in die week verder hun eigen introductieprogramma’s.

2 en 3 oktober: Leids Ontzet
Collegevrij! Maandag 3 oktober is namelijk Leidens eigen feestdag. Alle universiteitsgebouwen, ook de UB en het Universitair Sportcentrum, zijn die dag gesloten.
Waarom? Tijdens de tachtigjarige oorlog, in 1574 om precies te zijn, besloot de Hertog van Alva Leiden net zo lang te belegeren tot het stadsbestuur zich overgaf. De Leidenaren hielden echter stand, hoewel 6000 van de 18.000 stadsgenoten bezweken aan de honger en de pest. In de nacht van 2 op 3 oktober sloegen de Spanjaarden eindelijk op de vlucht nadat de Watergeuzen de dijken doorstaken. In hun haast lieten ze een pan dampende hutspot achter. Dat is nog altijd de traditionele 3-Octobermaaltijd. Andere bijbehorende tradities: een enorme kermis, de Taptoe (een optocht om de ontzethelden te eren), Kooraalzang, Haring en Wittebrood en theater, bands en dj’s door de hele stad. Vergis je niet in de datum: de festiviteiten van de 3 October Vereeniging starten op 2 oktober om 15.74, veertien over vier dus.

24 t/m 28 oktober: toetsweek
De tentamenperiodes, deadlines en andere toetsingsmomenten verschillen zo’n beetje per opleiding, maar veel studenten zullen in deze week voor het eerst hun naam op een tentamenblaadje mogen krabbelen. Een prima moment om even te peilen hoe je ervoor staat. Niet al te best? Dan heb je gelukkig nog bijna een heel collegejaar om daar wat aan te doen.

25 november: Cleveringa-oratie
De nazi’s besloten in 1940 alle Joodse hoogleraren van de universiteit te verwijderen. Op 26 november hield Rudolph Cleveringa, decaan van de rechtenfaculteit, een moedige rede voor zijn ontslagen collega’s. Hij werd opgepakt en na de studentenstaking een dag later, werd de universiteit tot 1945 gesloten.
Sinds 1970 is er een Cleveringaleerstoel, waarvoor jaarlijks een andere geleerde wordt aangesteld.

24 december t/m 1 januari: collegevrije dagen
Bibliotheken en andere voorzieningen zijn op deze dagen beperkt of niet geopend.

Eind januari, begin februari: Open weken verenigingen
Voor wie teruggekomen is op z’n beslissing om nergens lid te worden: begin 2016 openen sommige verenigingen de deuren nog één keer. Catena organiseert bijvoorbeeld eind januari de Open Week en SSR heeft in de tweede week van februari de IK-Week. Ook leuk voor wie gewoon eens bij een ander wil kijken. Bij verenigingen zonder inloopweek kun je vaak tijdens de EL CID-week van 2016 alsnog lid worden.

1 februari: handige datum voor studieswitchers
Mocht je studie niet bevallen, of niet lukken, dan is het handig om je je dat voor 1 februari te realiseren. Als je voor die datum bij DUO aangeeft dat je stopt, wordt je aanvullende beurs en je tot dan toe ontvangen studentenreisrecht namelijk eenmalig omgezet in een gift. Als je dan toch ingelogd bent bij DUO: vergeet niet als de wiedeweerga je OV-studentenkaart stop te zetten. Anders heb je al snel alsnog een flinke schuld.
In tegenstelling tot bij een aantal masteropleidingen, kun je trouwens in februari niet instromen bij een andere bacheloropleiding. Daarvoor moet je wachten tot september. 1 mei is ook een handige datum: dat is de uiterste inschrijfdatum voor de meeste nieuwe studies.

8 februari: Dies natalis
De 442e verjaardag van de Universiteit Leiden, die daarmee de oudste universiteit van Nederland is. Na het Leids Ontzet zou Willem van Oranje de Leidenaren als dank de keuze hebben gegeven tussen tien jaar geen belasting hoeven betalen óf een universiteit. Net als bij de Opening van het Academisch Jaar hoort bij de dies natalis een plechtigheid in de Pieterskerk, op maandag 8 februari. ’s Middags vallen veel colleges daarom uit.

Ook in februari of maart: Sine Regno
De hardwerkende bestuursleden van de studentenverenigingen verdienen ook wel eens een vakantie. Het vorige bestuur neemt de boel één keer per jaar voor een weekje over. Daarbij wordt flink gefeest en de gebruikelijke mores worden even vergeten. Sine Regno is dan ook Latijn voor ‘zonder bestuur’. Op Quintus heet deze week trouwens Midweek en op Augustinus Sede Vacante, waarbij het jaarlijkse Sjonnie & Anita-feest vaste prik is.

14 april: Leidse Singelloop
Ruim vijfduizend Leidenaren rennen een rondje rond de Leidse singels. Dat is om precies te zijn 6.961 meter. Een leuke afstand voor hardloopfanaten van alle niveaus en leeftijden, in professionele tenues of verkleedkleren. Ook handig om te weten voor de rest. Want die avond is het een flinke uitdaging om vanuit de binnenstad de trein naar je ouders te bereiken.

14 en 17 april: Goede Vrijdag & Tweede Paasdag
Tweede Paasdag is een officiële vrije dag, Goede Vrijdag niet. De Universiteitsbibliotheek is die vrijdag bijvoorbeeld wel geopend, maar omdat het eigenlijk zowel een feestdag als een gewone weekdag is, zijn week- én weekend-OV-kaarten geldig.

27 april: Koningsdag
Geen colleges en universiteitsvoorzieningen zijn niet geopend.

5 mei: Bevrijdingsdag
Alleen een vrije dag voor ambtenaren, maar daar valt het universiteitspersoneel ook onder. Geen colleges en verschillende universiteitsvoorzieningen zijn niet of beperkt geopend. Gratis met je weekend-OV; korting met je week-OV.

25 en 26 mei: Hemelvaart
Geen colleges en verschillende universiteitsvoorzieningen zijn niet of beperkt geopend.

5 juni: Tweede Pinksterdag
Geen colleges en verschillende universiteitsvoorzieningen zijn niet of beperkt geopend. Gratis met je weekend-OV; korting met je week-OV.

14 t/m 18 augustus 2017: de volgende El Cid
Hèt moment om je eigen introductieweek nog eens dunnetjes over te doen als mentor of crewlid voor de nieuwe lichting eerstejaars. Deze week is bovendien voor alle studenten vrij van herkansingen.

Foto's: Finn Kortman en Taco van der Eb

Deel dit bericht:

Voorpagina

Welkom eerstejaars!

Beste eerstejaars, welkom! Een nieuwe stad, een nieuw medium. Dus aangenaam: wij zijn het …

Achtergrond

Wetenschap

Aanduwen: zie regelen

Wie wil integreren in het studentenleven moet de taal kennen. Mare helpt je wegwijs te …

Waarom ontgroenen werkt

Wat er allemaal niet deugt aan ontgroeningen weten we nu wel. Maar kan een KMT niet juist …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

English page