Cultuur
Om de beurt ademhalen
Dinsdagavond gaf het Collegium Musicum een spoedcursus bladmuziek lezen.
woensdag 17 augustus 2016

De stemoefeningen van Collegium Musicum galmen door Scheltema, bij de open repetitie op dinsdagavond, waarop de kleinere verenigingen zich presenteren. De belangstelling is groot en terwijl er stoeltjes worden bijgezet, doen CM’ers en eerstejaars samen Russische stemoefeningen.

Collegium Musicum repeteert de komende maanden voor de uitvoering van het stuk Polowetzer Tänze van Alexander Borodin, zo legt dirigent Wouter Verhage uit. De melodie herkent u misschien nog van de opening van de Olympische Spelen in Sochi, waar het stuk ook gespeeld werd.

De dirigent legt het lezen van bladmuziek en de vakterminologie uit: ‘Legato betekent dat je alle noten zoveel mogelijk met elkaar moet verbinden. Ook bestaat er zoiets als “koorademhaling”: om de beurt ademhalen, zodat het lijkt alsof je met elkaar alles in één adem zingt.’

Om de tekst te kunnen zingen krijgen alle aanwezigen meteen een lesje Russisch. Zo krijgen ze de tip om de ‘v’ uit te spreken als een zachte ‘w’, om de naar het Amsterdams neigende ‘fijne ferjaardag-v’ wat te maskeren. Als de sopranen en alten samen zingen, weerklinkt er een melodie met tekst die Oosters en magisch aandoet.