Niet alleen maar enorm christelijk

17 Augustus 2016

Tijdens de avond voor kleine verenigingen hielden de vier christelijke studentenverenigingen Ichtus, Gomarus, NSL en Panoplia een gezamenlijke pubquiz.

Door Rafaëlle Kwakkel ‘We gaan van kerk naar café!’ Met die uitroep begint de quizleider aan zijn tweede vraag. Alle groepjes gaan fanatiek met de vragen aan de slag. Ondertussen staan de organisatoren op hun gemak de groepjes te observeren. Aankomend Gomarus-bestuurslid Cor van der Velde vertelt: ‘Wij zijn een gezellige club van zestig mensen, waar iedereen elkaar goed kent en graag mag. En als er ruzie is, dan versterkt dat de band alleen maar!’
Bij Gomarus is er iedere donderdagavond een lezing, eens in de twee weken is er een Bijbelkring en er wordt vaak samen gegeten bij leden thuis. ‘Enorm christelijk zijn is niet ons enige doel, we zijn óók een corporale vereniging waar tot half acht ’s ochtends stevig wordt geborreld en vergaderd. Maar we gaan inderdaad naar de Herengrachtkerk op zondag en tijdens onze borrels in de Pelibar praten we over het geloof en hoe we daar zelf in staan, hoe het ons leven verrijkt.’
‘Stevig vergaderd’ is een understatement, zo blijkt. Cor vertelt dat rond de dies natalis van Gomarus een hele lange vergadering plaatsvindt waar men een wonderlijke stelling poneert. Deze stelling wordt bediscussieerd met een reeks kulargumenten, tot er uit de stelling een absurde taak voor het bestuur voortvloeit. ‘Dat kan echt van alles zijn, van eieren naar elkaar gooien tot in de sloot springen’, verduidelijkt ab-actis Jonathan Provoost.
Panoplieten gaan vooral naar vergaderingen om het inaugureren van de eerstejaars bij te wonen. Net als bij Gomarus krijgen eerstejaars ouderejaars als begeleiders toegewezen, en belanden ze in jaargroepen en studiekringen. Verder zijn er wekelijkse Bijbelkringen. Doordat je in deze verbanden praat over dingen die je aan het hart gaan, bouw je heel snel een band op. Samen bidden heeft de prettige bijkomstigheid dat je ook van elkaar heel goed weet waar je mee bezig bent, vertelt Saron Langejan van Panoplia’s El Cid-commissie. ‘Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat je op de ochtend van een zwaar tentamen drie succeswensappjes van Bijbelkringgenootjes krijgt. Studiekringen hebben alle mogelijke thema’s, van christelijke sciencefiction tot filosofie, van economische zaken tot de islam en de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer. Een verbreding op je studie en je geloofsleven dus!

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

17 Augustus 2016

De docent is kwijt

Zowel de ombudsfunctionaris voor studenten als de vertrouwenspersoon …

17 Augustus 2016