Lang voordat Franciscus Sylvius geboren werd, werd er al over jenever geschreven, dus de uitvinder van de jenever is hij niet. Maar toen hij in 1650 een geneeskrachtig drankje maakte met gedistilleerde alcohol en onder meer jeneverbessen erin, werd het snel populair. Engelse soldaten brachten het mee terug naar huis. De Engelsen konden de ‘jenever’ niet namaken en niet uitspreken, en ontwikkelden al snel hun eigen ‘gin’.
Sylvius was hoogleraar in Leiden, en haalde de kruiden voor zijn jenever uit de Leidse Hortus Botanicus. Ter nagedachtenis aan dit belangrijke moment in de geschiedenis van de drank kunt u nu Leyden Gin kopen. Niet gestookt in Leiden maar in Tilburg, trouwens. Een kniesoor die daarop let.
‘De basis is een graandistillaat, met zes andere distillaten erin, waaronder die van jeneverbes, koriander en kaneel’, vertelt Jacques van Gastel van Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager. ‘We zijn al zo’n twintig, vijfentwintig jaar eigenaar van de naam Leyden Gin, vooral voor de buitenlandse markt. We wilden hem ook inzetten in Nederland, maar dan op een andere manier; iets met de stad doen. Zo kwamen we bij de hortus terecht. Die vond het leuk om mee te werken, ook vanwege de geschiedenis van professor Sylvius.’
Hij benadrukt dat de smaakmakers van de Leyden Gin allemaal uit de hortus komen. Maar de botanische tuin is toch geen boerderij? ‘Van de distillaten die we maken uit een paar kilo kaneelbladeren, heb je maar een minieme fractie nodig om tot de smaakbeleving te komen’, verduidelijkt hij. ‘We wilden ook alles uit de hortus halen, zodat je mensen echt de tropische kassen in kan nemen, en het verhaal kunt laten zien.’
Benieuwd? In het café van de hortus kunt u een gin-tonic met de Leyden Gin bestellen. Mare vroeg ervaringsexperts om hun ideale cocktail samen te stellen
Tijdens de Midzomernacht in de hortus (21 juni) is er naast de diverse voorstellingen ook een proeverij met Leyden Gin.
Finding Leyden
Wie maken hem?
Geneeskundestudente Jody Sengalrayan, mensabaas van SSR, en bestuurskundestudente Annalotte Jongejan, preses cocktailbar van SSR.
Vertel?
‘Hij is gebaseerd op de Finding Nemo. Dat is een echt SSR-drankje: Blue Curacao met Sprite, en daarin een flesje Flügel zonder dop, zodat je met een rietje op zoek moet naar de Flügel. De naam leek ons extra toepasselijk, omdat deze gin nog moet worden ontdekt. Bij deze variant proef je eerst de Finding Nemo, maar blijf je achter met de smaakjes van de gin.’
Hoe maak je hem?
20 ml Blue Curacao
20 ml Flügel
20 ml Leyden Gin
Tonic naar smaak.
Schenk de Blue Curacao in een longdrinkglas. Gebruik een spatel of een layering tool om de Flügel op de Blue Curacao te schenken. Gebruik een spatel of een layering tool om de fin op de Flügel te schenken. Vul het glas aan met tonic tot twee vingers onder de rand, ook weer met spatel of layering tool. Garneer de cocktail met een dun schijfje komkommer en een zwart rietje. Als je hem zorgvuldig inschenkt, heeft een Finding Leyden verschillende laagjes, maar voor het opdrinken moet je hem even omroeren.
De Leidse Bij
Wie maken hem?
Archeologiestudenten Annaloes Middendorp en Jolan van der Stelt, van de cocktailbarcommissie van V.S.L. Catena.
Vertel?
‘De gin is best wel fris en fruitig. Wij versterken dat met een beetje honing, en wat zuur van de limoen om de zoetheid te balanceren. Het ijs haalt het branden van de alcohol een beetje weg.’
Hoe maak je hem?
Eerst maak je de kamillesiroop. Zet een halve liter thee van een zakje kamillethee, en voeg daar 500 gram suiker aan toe. Nog beter: zoeten met Hortushoning (te koop bij de hortus, uiteraard), naar smaak.
10 ml van die kamillesiroop
10 ml Rose’s Lime
50 ml Leyden Gin
IJs
Schijfje limoen, ter garnering
Serveren in een cocktailglas
IJs in het glas doen om het af te koelen. Ook ijs in de cocktailshaker doen, met de ingrediënten, en goed schudden. ‘Niet alleen om af te koelen, maar ook omdat de cocktail zo een klein beetje verdund raakt’, legt Middendorp uit. Door een strainer in een cocktailglas schenken. Garneren met de limoen.