Studenten steeds sneller klaar

9 Juni 2016

Steeds meer Nederlandse studenten halen binnen vier jaar een bachelordiploma. 69 procent van de starters uit 2011-2012, had de bul in 2015. Dat blijkt uit cijfers van universiteitskoepel VSNU.

Vijf jaar geleden was dat nog 56 procent. Dat komt door allerlei maatregelen van universiteiten, maar vooral door de invoering van de zogenaamde harde knip. Die maatregel werd in september 2012 ingevoerd en houdt in dat je tegenwoordig je bachelor moet afronden, voor je aan een masteropleiding kunt beginnen. Voor die tijd was dat niet zo.

Die 69 procent gaat trouwens alleen over de studenten die na hun eerste jaar nog ingeschreven stonden. Uitvallers in het eerste jaar zijn niet meegerekend. Maar ook die uitval neemt af, volgens de VSNU. 79 procent van de studenten die in 2014-2015 begonnen, is nu nog met dezelfde studie bezig. Dat was vijf jaar geleden nog 75 procent. Specifieke cijfers voor Leiden worden deze zomer gepubliceerd in het jaarverslag van de universiteit, maar de Leidse cijfers uit voorgaande jaren laten een vergelijkbare trend zien.

MVW

Deel dit bericht: