'Luistert Jet? NEE!'

2 Juni 2016

Op woensdagmiddag staat er tegenover het Binnenhof een felgeel springkussen, omringd door studenten van alle grote studentenbelangenorganisaties en studentenpartijen.

Dit is geen kermis maar een demonstratie tegen het leenstelsel, georganiseerd door de LSVb, en het springkussen is geen springkussen, maar een hindernisbaan.
De studenten en scholieren staan nog een beetje bedeesd in groepjes te praten tot Sara Spano van de LSVb ze met een luidspreker begint toe te roepen.
‘Wij hebben Jet verteld dat het leenstelsel een privilegestelsel is, maar wil Jet luisteren?’ ‘NEEEEE!’, roept iedereen. De eis van de LSVb: de basisbeurs weer invoeren of, als dat echt niet kan, het verhogen van de aanvullende beurs. Wie een functiebeperking of arme ouders heeft, werpt zich op de hindernisbaan terwijl de rode loper ernaast, bewaakt door twee studenten met hockeysticks, voor de rijke papa-kindjes is. Iemand in wolvenpak met een Bussemaker-masker op loopt tussen de studenten door.
Aankomend voorzitter van de LSVb en student wijsbegeerte aan de UvA, Jarmo Berkhout (23), moet de hindernisbaan op: ‘Ze doen net alsof die lening gunstig is, maar is het normaal om als student vijfendertig jaar lang een lening te hebben? De last wordt nu bij de student gelegd, terwijl studenten veel voor de samenleving betekenen’.
Volgens de voormalig Maagdenhuisbezetter zou het goed kunnen dat er straks minder filosofiestudenten zijn: ‘Door het leenstelsel gaan toekomstige studenten eenzijdig naar het arbeidsperspectief kijken’.
Geen van de studenten meldt zich bij de rode loper. ‘Studenten met rijke ouders zijn hier natuurlijk niet bij’, zegt Berkhout.
Nadat bijna alle studenten zich op de hindernisbaan hebben geworpen, volgt een speech van Michel Rog (CDA) en Jasper van Dijk (SP). ‘Dwarsliggers!’, brult Rog. ‘We hebben vijftien procent minder instroom en dat is een bloody shame!’ ‘Bussemakers schuldcoalitie!’, roept nu ook Van Dijk, ‘Dit pikken wij niet!’ ‘NEEEEEE!’, roepen de studenten. Dan trekken de twee politici ook hun schoenen uit, en in strak pak beklimmen zij het springkussen, gevolgd door de geldwolf. IDG

Deel dit bericht:

Nieuws