Veel tijdelijke contracten

26 Mei 2016

Bijna 36 procent van het docerende personeel van de Universiteit Leiden heeft een tijdelijk contract. ‘Dat is een hoog percentage’, zegt Queenie Scholtes van wetenschapsvakbond VAWO.

Die analyseerde de personeelscijfers van de Vereniging van Universiteiten, de VSNU. Op alle Nederlandse universiteiten heeft gemiddeld om een kwart van de docenten een tijdelijke aanstelling.

‘Eigenlijk doet Leiden het niet echt goed. De universiteit staat op nummer twee’, zegt Scholtes. Nummer een is de Erasmus Universiteit met 45 procent. Op de TU Delft heeft slechts 6,5 procent een tijdelijke aanstelling.

Hoogleraren en universitaire hoofddocenten zijn aanzienlijk vaker in vaste dienst dan docenten en universitaire docenten. Van die eerste twee heeft in Nederland vijf procent een tijdelijk contract, van die laatste twee, die volgens de VAWO ‘het merendeel van het onderwijs verzorgt’, zo’n veertig procent.

Ook zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen groot bij het docerende personeel. Scholtes: ‘Zo’n tijdelijk contract geldt in Leiden voor 49 procent van de vrouwen en voor 26,5 procent van de mannen.’ Ook in dat verschil doet alleen de Erasmus Universiteit het slechter, terwijl aan de TU Delft het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke docenten met een tijdelijk contract nog geen procent is.

MVW

Deel dit bericht: