Verbouwing Geesteswetenschappen gestart

12 Mei 2016

De eerste projecten van de grootscheepse renovatie van Geesteswetenschappen zijn gestart. Intussen heeft de gemeente een onafhankelijke procesbegeleider aangesteld voor de Universiteit Leiden, en de bewoners van de 58 woningen tegenover het Lipsius, die als het aan de universiteit ligt, zullen verdwijnen.

De universiteit wil een zogenoemde Humanities Campus waarvoor het Lipsius én de woningen gesloopt moeten worden. De bezorgde bewoners vroegen de gemeente in december al om een onafhankelijke begeleider. ‘Die is op 2 mei gestart’, vertelt Christianne Lemckert van de Gemeente Leiden. ‘Het gaat om Co Vrouwe, voormalig manager Vastgoed en Ontwikkeling van Woningcorporatie Ons Doel.’

Aan weerszijden van het Doelen­eiland, waar de woningen en het Lipsius staan, wordt momenteel al voorzichtig gestart met de eerste renovatieprojecten. Het dak van de UB wordt klaargemaakt voor een opbouw voor de nieuwe Asian Library. ‘Dat is officieel geen onderdeel van de Humanities Campus, maar van de UB. Maar het is zeker begonnen’, bevestigt Caroline van Overbeeke. Wél onderdeel van Geesteswetenschappen is het P.J. Vethgebouw, achter het Academiegebouw, in de Nonnensteeg. Daar starten later deze maand de verbouwingswerkzaamheden al. De ingang wordt verplaatst, om het gebouw meer bij andere gebouwen van de faculteit te betrekken. ‘Als dat klaar is, kunnen daar tijdelijk mensen verblijven van andere werkplekken’, vertelt Van Overbeeke.

Die andere werkplekken, zoals het Arsenaal, de Reuvensplaats en het Lipsius, worden later pas aangepakt. ‘Het zijn allemaal deelprojecten, het zal in stukjes gebeuren’, vertelt Van Overbeeke. ‘De aanpak van het Arsenaal, waar in elk geval geen nieuwbouw zal plaatsvinden, is ook in voorbereiding.’

Voor de plannen rond het Lipsius en de overburen wacht eerst nog een participatietraject. Van Overbeeke verwacht dat dat binnenkort van start zal gaan. ‘De gemeente zou op zoek gaan naar een trajectbegeleider.’ Die is er nu dus. Lemckert: ‘Wanneer het traject van start gaat, is nu weer aan de universiteit. Binnenkort, in elk geval.’

MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

12 Mei 2016