Frutti di Mare: Foie gras, kangoeroe en cognac

Foto Marc de HaanCuratoren Allan Savelberg en Femke van der Linden: ‘Dat wordt een heftig dinertje.’

Door Marleen van Wesel

‘De Duitsers hebben gedurende de oorlog flink wat afgebroken op Minerva, en zich te goed gedaan aan de hele wijnkelder’, vertelt Allan Savelberg (23, bestuurskunde) van de Commissie voor het Archief en het Museum van Minerva. Samen met Femke van der Linden (22, geschiedenis en rechtsgeleerdheid) legt hij in de verenigingsbibliotheek de laatste hand aan een tentoonstelling over Hein Swane (1924-2015), een Minervaan die na zijn afstuderen in 1948 talloze brieven schreef voor rechtsherstel voor Minerva.
‘Tot eind 1948 kon je een procedure starten om de geleden schade uit de oorlog te compenseren’, vertelt Van der Linden. Swane was net op tijd. Allereerst maakte hij de sluiting van Minerva ongedaan. ‘Met terugwerkende kracht, vanaf het ingrijpen door de Sicherheitspolizei in 1940’, leest Savelberg voor. Van der Linden: ‘De tent was eigenlijk alweer open in 1945, maar anders zou er officieel een gat in de geschiedenis zijn van enkele jaren.’
Daar liet Swane het niet bij. In de vitrine hangt ook een lijst van bedragen die hij eiste voor verdwenen linnengoed, borden, bestek en andere zaken. Zo wist hij uiteindelijk liefst honderdduizend gulden van de Duitse staat los te krijgen.
‘Het verhaal dook op, nadat hij vorig jaar was overleden’, vertelt Van der Linden. Savelberg: ‘Toen zijn we naar Erfgoed Leiden en Omstreken gegaan. Daar vonden we een map met verslagen van al zijn werk als procureur.’ In de vitrine liggen ook memorabilia uit de tijd dat hij rechtenstudent was. Van der Linden: ‘Van zijn dochter, die de tentoonstelling komt openen, kregen we zijn nullenboekje uit de kennismakingstijd en de oorkonde bij zijn erelidmaatschap.’ Die ontving hij in 1956, voor zijn verdiensten. Er is ook een menukaart te zien, van het diner dat daarbij gehouden werd. ‘Precies wat we donderdag, na de opening, ook gaan eten’, zegt Savelberg. Foie gras, kangoeroevlees, en afsluiten met cognac. ‘Wordt een heftig dinertje’, denkt Van der Linden.
Voor foto’s, gekregen van een commissiegenoot van Swane, staat een zwanenbeeldje. ‘Gewoon, een zwaantje’, zegt Van der Linden. Swane heeft verder niets te maken met de zes opgezette zwanen die in diezelfde bibliotheekzaal te zien zijn. Die verwijzen naar het logo van Njord, maar het past wel mooi bij elkaar. De archiefcommissie spitte een hoop documenten door. ‘Veel meer dan hier te zien is’, volgens Van der Linden. Savelberg: ‘Het was niet gemakkelijk om een inventaris te maken van de schade. Allerlei mensen moesten het ermee eens zijn. Swane heeft een heleboel brieven moeten schrijven.’
Dat gebeurde overigens niet op een Leids studentenkamertje. Savelberg: ‘In 1948 was hij net quaestor van de Commissie van Beheer geworden. Diezelfde zomer is hij getrouwd en naar Vught verhuisd. Hij bleef lid en heeft vanuit Vught veel gedaan.’ Van der Linden wijst op een volmacht in de vitrine. ‘Daar staat dat hij de procedure voor het rechtsherstel mocht afhandelen voor Minerva.’ Later ging de Commissie van Beheer op in een nieuwe bestuursstructuur. ‘De volmacht is toen nog eens vernieuwd’, weet Savelberg. Van der Linden: Van der Linden: ‘Acht jaar later, in 1956, was het rond. Toen kwam het geld binnen.’ Wat ermee is gebeurd, weten ze niet precies. Van der Linden: ‘Tegen die tijd was er natuurlijk al lang weer nieuw bestek.’

Tentoonstelling Rechtsherstel onder de vleugels van Swane, t/m 24 juni dagelijks gratis te bezoeken tussen 17.00 en 19.00 uur in de bibliotheek van Minerva.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Tegen zijn kan niet

Last van keuzestress bij de verkiezingen? Niet nodig, want de verschillen tussen de …

Wetenschap

Een tuintje op Mars

Wie gewassen wil kweken op Mars heeft een probleem: de bodem is giftig. Een team van …

Studentenleven

Nieuws

Toch instemmingsrecht

De faculteitsraden krijgen toch instemmingsrecht op de hoofd­lijnen van de facultaire …

English page

Resistance is futile!

We are facing more and more rules that are embedded in our technology warns philosopher …