Geen geschuif met colleges

Universiteit helpt NS niet
6 April 2016

De Universiteit Leiden gaat de collegeroosters niet aanpassen om het spitsprobleem van de NS op te lossen. Dat bleek maandag tijdens de universiteitsraadsvergadering.

Door Vincent Bongers ‘De NS is bij ons bezoek geweest om te spreken over de overvolle treinen in de ochtendspits’, zei Willem te Beest, vice-voorzitter van het college van bestuur, tijdens de vergadering. ‘De indruk bestond dat de NS wilde dat wij al onze roosters gingen aanpassen. Dat was echter niet de bedoeling. We kregen een concrete vraag van de NS-delegatie: “Is het mogelijk om voor enkele opleidingen de eerstejaars colleges iets later te laten beginnen?” Ik heb dit verzoek informeel besproken met een aantal studenten in de raad. Die stonden daar niet negatief tegenover. Ik wil het nu graag met de hele raad bespreken.’
Het college zocht alvast uit of een kwartier of een half uur later beginnen een reële mogelijkheid is. Dat bleek niet zo te zijn.
‘Het is technisch gezien hels’, aldus Te Beest. ‘Colleges later beginnen en later eindigen, dat heeft gevolgen voor je hele logistieke gebouw. Dan moeten de andere colleges ook opschuiven. Het heeft zulke grote gevolgen voor de planning van een grote groep mensen: studenten én medewerkers. Ik moet er niet aan denken.
‘Overigens beginnen de colleges hier niet om negen uur, want we hebben een Leids kwartiertje. Dat bestaat al heel lang. We zijn eigenlijk heel proactief tegemoet gekomen aan het verzoek van de NS. We kunnen het eigenlijk wel het NS-kwartiertje gaan noemen.’
Te Beest schetste nog een andere optie: ‘Kortere colleges voor de eerstejaars in de ochtend. Twee keer veertig minuten. Maar dat schaadt de kwaliteit van het onderwijs. Dat willen we echt niet.’
‘Er is nog een derde mogelijkheid’, zei Koen Hamelink van studentenpartij LVS. ‘Het is ook mogelijk om een aantal ouderejaarscolleges ’s in de middag te wisselen met eerstejaarscolleges in de ochtend.’ Dat scheelt ook, want de colleges voor tweede- en derdejaars zijn minder massaal.
Te Beest zag dat ook niet zitten. ‘Ook dat is roostertechnisch heel ingewikkeld.’ De raad was het met Te Beest eens. De NS kan dan ook een ‘nee’ tegemoet zien van de universiteit.

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

6 April 2016