Vrees voor perverse onvoldoendes

Studenten en personeel FGW oneens over voldoendes herkansen
Marleen van Wesel
10 Maart 2016

‘Het is vreemd dat iedereen twee kansen krijgt, behalve wie bij de eerste kans al een voldoende haalt’, vindt Christianne Alvarado van studentenpartij LVS. De raadsleden van Geesteswetenschappen kwamen er tijdens de vergadering afgelopen week niet uit: moeten voldoendes herkanst kunnen worden, of niet?

Faculteiten mogen sinds dit jaar zelf kiezen of ze die mogelijkheid bieden. Vervolgens wordt dat vastgelegd in de facultaire Onderwijs en Examenregelingen, oftewel: de OERen, voor 2016-2017. Afgelopen vergadering moest de raad daarover stemmen.

Het bestuur is, evenals de opleidingsvoorzitters, geen voorstander van het invoeren van de herkansingsmogelijkheid. Het verstoort de beleidsrust en het leidt tot discussies over welk cijfer uiteindelijk telt: het hoogste of het laatste. Bovendien heeft zo’n verandering behoorlijk wat voeten in de aarde voor medewerkers. ‘Het kan leiden tot meer werkdruk. Daar klagen docenten nu al over en dat moet serieus genomen worden. Bovendien mag het momenteel eigenlijk al, mits je toestemming krijgt na een verzoek aan de examencommissie’, zegt Egbert Fortuin, portefeuillehouder onderwijs en vice-decaan. Bij Geesteswetenschappen is die route niet heel bekend, volgens het advies dat de commissie Onderwijs over de kwestie uitbracht. Daar moet volgens de commissie wat aan gedaan worden, maar een standaard herkansingsmogelijkheid ziet ook zij niet zitten. Bij Wiskunde en Natuurwetenschappen werkt de herkansingsmogelijkheid voor voldoendes ook op die manier.

Raadsvoorzitter Jan Sleutels beaamt het belang van continuïteit en vreest verder botsingen met het huidige deeltoetsenbeleid. ‘Dat bijt elkaar.’ Bovendien staat het toch al op de planning dat het faculteitsbestuur eind deze zomer het toetsbeleid onder de loep gaat nemen. ‘De huidige praktijk levert maar zelden problemen op en de problemen díe we hebben, kennen we. Laten we het voorlopig maar op die problemen houden, in plaats van er meer te creëren.’

Verschillende studenten in de raad denken er echter heel anders over. Bert van Laar van BeP: ‘Ik erken het probleem van de werkdruk, maar ik vind het eng als er gezegd wordt: "De werkdruk is zo hoog, dus we gaan aan een ander probleem niks doen."’ Bovendien, zegt Alvarado: ‘In de praktijk zullen maar weinig studenten van de optie gebruik maken.’ Bente de Leede van CSL: ‘Iemand met allemaal zessen zal niet snel álles herkansen. En anders zou ik dat juist knap vinden.’

Fortuin neigt er juist naar om voor zulke gevallen de cum-laude-regeling dan aan te passen. ‘We moeten niet willen dat iemand elk cijfer gaat herkansen tot hij cum laude staat.’ Wel denkt hij dat de toename van selectieve masters de behoefte aan herkansingsmogelijkheden kan stimuleren. ‘Er kan een pervers effect optreden dat studenten anders expres onvoldoendes halen, om de herkansing extra goed te doen.’

Hij beëindigt de discussie: ‘We moeten er nog even intern over praten.’ Het besluit over de OERen staat nu gepland voor de volgende overlegvergadering in april.

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

10 Maart 2016