College remt Haagse studie

Faculteit vindt grens aan instroom bezwaarlijk

10 Maart 2016

De faculteit Governance and Global Affairs in Den Haag wil in 2017 van start gaan met de bachelor cyber security. De opleiding mag van het college van bestuur jaarlijks maximaal 150 eerstejaars aannemen. Het faculteitsbestuur is niet blij met deze grens aan de groei, bleek tijdens de faculteitsraadsvergadering vorige week.

Door Vincent Bongers De Engelstalige studie wordt de derde bacheloropleiding van de faculteit en valt onder het nieuwe instituut Security and Global Affairs (ISGA).
Het is nog niet helemaal zeker dat de studie er ook daadwerkelijk komt. Het ministerie van Onderwijs gaat nog kijken of de studie iets toevoegt aan het al bestaande aanbod. En opleidingenkeurder Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie moet nog ‘een go geven,’ aldus Jos Schaeken van het faculteitsbestuur. ‘Maar we hebben goede hoop dat dat allemaal gaat lukken. We beginnen met 75 eerstejaars. We gaan rustig groeien en zo voorkomen dat we eventueel met een capaciteitsprobleem komen te zitten.’
Van de minister mag er vanaf collegejaar 2017-2018 niet meer geloot worden. Dus als de opleiding een numerus fixus wil dan kan dat alleen gekoppeld worden aan decentrale selectie.
‘Komt er een numerus fixus?’ vroeg personeelslid Patrick Overeem.
‘Wij hadden zelf een maximum, een cap aangevraagd voor 250, zei Jolanda Riel. ‘Maar het college wilde een lager getal.’
Overeem: ‘Om welk cijfer gaat het?’
Decaan Kutsal Yesulkagit: ‘Om 150 eerstejaars structureel. Ik vind het instellen van een maximum wel bezwaarlijk. Dat heb ik ook tegen het college van bestuur gezegd. Deze faculteit staat in zijn geheel in Den Haag en we zouden gewoon moeten kunnen groeien zonder een cap. Maar die is er wel gekomen. Het college wil dat er ook ruimte overblijft voor andere activiteiten in Den Haag. Opleidingen uit Leiden die hier actief zijn, hebben niet zo’n maximum. Die kunnen groeien in Den Haag. We zijn er niet helemaal gelukkig mee. We voelen ons gecapt.’
‘We snappen dat je groei beheersbaar moet houden’, voegde Schaeken daaraan toe. ‘En niet meteen met driehonderd beginnen. Dan zakt een opleiding geheid door zijn hoeven. Maar structureel een opleiding begrenzen, is toch iets anders.’
Een andere geplande deels Haagse opleiding gaat niet door. ‘Het gaat om law, economics and organisation oftewel LEO’, zei Yesulkagit. ‘Met de opzet van deze bachelor is omstreeks 2013 begonnen. Het ging om een samenwerkingsverband tussen bestuurskunde en rechten. Het programma kwam nog niet helemaal uit de verf en we beginnen al met de bachelor cyber security, dus er is besloten om deze opleiding terug te trekken. Het was een moeilijke beslissing om afscheid te nemen van LEO. We gaan wel samen met rechten kijken of we alsnog een nieuwe studie op kunnen zetten. We maken een frisse start.’

Deel dit bericht: