'Laat studieschuld voortaan vastleggen'

4 Februari 2016

De Vereniging Eigen Huis vindt dat studieschulden vastgelegd moeten worden bij het Bureau Kredietregistratie. Zo wordt voorkomen dat huizenkopers een grotere hypotheek nemen dan ze aankunnen.

Als je een huis wil kopen, zul je daar meestal geld voor moeten lenen in de vorm van een hypotheek. Hoeveel je kan lenen, hangt af van je inkomen, maar ook van eventuele schulden die je hebt. De hypotheekverstrekker moet nagaan of je schulden hebt, en dat kan bij het Bureau Kredietregistratie. Vele honderden organisaties, van banken tot postorderbedrijven, geven daar door of ze nog geld van je krijgen. Maar DUO niet.
Dat hebben de VVD en de PvdA expres zo geregeld bij de invoering van het leenstelsel: een studieschuld is in hun ogen een ander soort schuld dan, zeg, een gokschuld. Zo hoef je pas terug te betalen als je genoeg verdient. Ook kun je de terugbetaling tijdelijk opschorten. Dat laatste speelt een rol als de huizenkoper gebruik wil maken van de zogeheten Nationale Hypotheek Garantie, en zorgt ervoor dat er dan meer geld te lenen valt.
Als dan echter de onvermijdelijke DUO-terugbetaling moet beginnen, is het wel handig als dat nog te combineren is met de andere uitgaven, zoals de hypotheeklasten. De hypotheekverstrekkers – vrijwel altijd banken – konden daar echter niet over oordelen. In 2014 waarschuwde het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ook al voor dit probleem, en pleitte die organisatie ook voor BKR-registratie van de studieschuld. Eigen Huis wil daarnaast dat de regels van de Nationale Hypotheek Garantie strenger worden, zodat het uitstellen van DUO-terugbetaling niet meer betekent dat je extra kunt lenen. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

'Drukte is dramatisch'

De meeste Leidse opleidingen kunnen de aanwas van studenten nog net opvangen, maar de …

4 Februari 2016