Brief: Max Havelaar

Anders dan columnist Marc Oostendorp in zijn column ‘Lees een onbegrijpelijk gedicht’ beweert, heb ik er nooit voor gepleit scholieren niet langer met afwijkende denkbeelden te confronteren. Wel vroeg ik me - hierin gesteund door recent Leids onderzoek bij Sociale Wetenschappen - ernstig af of de oude canonieke literatuur ze niet een dermate sterke afkeer van het lezen bezorgt, dat ze zich later helemaal niet meer aan het lezen van boeken zette, noch van moderne literatuur, noch van de oudere, laat staan van de confronterende literatuur.
Veel liever zie ik dat scholieren zich met genoegen verliezen in boeken van schrijvers als Herman Brusselmans, Özcan Akyol of Niña Weijers - met personages van nu die aansluiten bij de wereld die ze kennen - dan dat ze zich, zoals nu toch vaak de praktijk is, tegen heug en meug door internetsamenvattingen van Max Havelaar of Louis Couperus heen ploegen en na hun schooltijd al helemaal geen boek meer openslaan. Het zou zo ontzettend jammer zijn als die immense, prachtige schatkamer die de literatuur is voor ze gesloten blijft, inclusief die van naar Genua of Den Haag geëmigreerde Leidenaren.

Christiaan Weijts, auteur

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Beerputten gaan open

Een mens produceert per jaar 500 liter aan uitwerpselen. In de late middeleeuwen …

Nieuws

Rubrieken

English page