Oranje corsages en heel veel heup

Foto: Taco van der EbOpvangen is wel zo aardig.

Door Petra Meijer

‘De chachacha is een Zuid-Amerikaanse dans waarbij je lekker met de heupjes zou moeten zwieren’, zegt Nils Out (23, informatica). ‘Doe maar even alsof je op de bus staat te wachten. Leun op één been en gooi je heup er flink in.’
Samen met Brenda van Hal (21, wiskunde) geeft Out de allereerste stijldansworkshop ooit waar evenveel mannen als vrouwen op af komen. ‘Tja, bèta’s hè’, verklaart Larissa Wolters (20, informatica).
Studievereniging De Leidsche Flesch organiseert de workshop ter voorbereiding op het Science Gala van 12 februari: een eenmalige upgrade van het jaarlijkse bètagala. Out: ‘Omdat de faculteit 200 jaar bestaat, is het allemaal wat opgeleukt. Het is in de stadsgehoorzaal in plaats van in de Four Reasons en het is dit jaar ook voor stafleden.’ Van Hal: ‘En er is écht goede muziek. Hans Dulfer komt.’ Als de heupen los zijn gemaakt worden de eerste pasjes ingestudeerd. ‘De heren gaan straks die kant op. De dames gaan ook die kant op. Anders raak je elkaar kwijt’, zegt Out. ‘En hier moet ook je heup erbij?’ vraagt een jongen uit de zaal. ‘Woeeeh!’, joelt een van de meisjes zwoel. Out knikt. ‘Ja, heel veel heup.’
De stem van Lou Bega klinkt uit de boxen: ‘She tastes like colaaaa. Sweet, sweet sugar colaaaa’, en de studenten worden gevraagd om paartjes te maken. Het woord ‘paartjes’ alleen zorgt al voor wat hilariteit, maar al snel heeft elke heer een dame aan de arm. De eerste chachacha’s worden zonder uitzondering uitgevoerd door deelnemers die strak naar de grond kijken. Maar dan krijgen ze er lol in, kijken elkaar steeds beter aan en proberen zelfs al een draai.
Als de draai vervolgens echt wordt uitgelegd, blijkt deze toch moeilijker dan gedacht. Out: ‘Je moet genoeg grip hebben om niet uit te glijden, maar het moet glad genoeg zijn om te draaien.’ ‘En moet de man de vrouw dan ook opvangen?’, wil iemand weten. Out: ‘Dat lijkt me wel zo aardig ja.’
Dan is het tijd voor een pauze om ‘het vocht aan te vullen’. Out: ‘Straks gaan we de quickstep oefenen: een ballroomdans waarbij we ook afstand af gaan leggen.’ ‘Dat doen we nu ook’, zegt Irene Verstraten (24, wiskunde), die samen met haar partner telkens links in het lokaal begon, en rechts eindigde.
De meeste dames hebben al een galajurk gekocht. ‘Omdat de lustrumkleur oranje is, werden we gevraagd om een oranje detail. Dat is best een lastige kleur’, zegt Wolters. Verstraten: ‘Misschien oranje lolly’s als corsage. Of Cheetos! Dan moet je wel telkens je corsage vervangen als je honger krijgt.’
De meeste dates zijn ook al geregeld. ‘En wie nog geen date heeft, kan mailen naar help-ik-heb-een-date-nodig’, zegt Daphne Nesenberend (20, wiskunde en life science & technology). Wolters: ‘Nou, we hebben het mailadres maar vereenvoudigd naar date@deleidscheflesch.nl. Tot nu toe hebben we één e-mail ontvangen, maar er worden ook mondelinge matches gemaakt. En als er nog mensen van andere faculteiten zijn die naar het gala willen, kunnen wij wel een date regelen hoor. We hebben heel veel mannen.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Beerputten gaan open

Een mens produceert per jaar 500 liter aan uitwerpselen. In de late middeleeuwen …

Nieuws

Rubrieken

English page