Studenten starten eigen bsa-enquête

28 Januari 2016

De studentenpartijen in de universiteitsraad vinden dat het onderzoek van het college van bestuur naar het bindend studieadvies (bsa) in het tweede jaar tekortschiet en zijn een eigen enquête begonnen. Daar is het college niet blij mee.

Maandag hebben ze een enquête online gezet waarin studenten gevraagd wordt naar de regeling. ‘Het college doet al onderzoek omdat het experiment geëvalueerd wordt’, zegt Sander van Diepen van studentenpartij BeP die samen met collega’s van SGL, CSL en LVS de enquête organiseert.
‘Dat is een kwantitatief onderzoek met gegevens uit Usis en een focusonderzoek. In de panels van dat focusonderzoek zitten maar weinig studenten. Zo krijg je geen goed beeld van wat studenten vinden van het tweedejaars bsa.’ (zie ook: 'Weg door een regel die er niet komt')
De partijen willen graag weten of het bsa invloed heeft op het al dan niet kiezen voor een bestuursfunctie. En of de maatregel voor extra stress zorgt.
Maar is dit niet een beetje preken voor eigen parochie? ‘Het is absoluut niet de bedoeling om de invullers een bepaalde kant op te sturen. Met de resultaten in hand staan we sterker in het debat.’
De enquête is via social media verspreid, en gaat rond in Whatsappgroepen van studenten en staat in nieuwsbrieven van studie- en studentenverenigingen. Het college van bestuur is volgens universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke ‘verbaasd’ over het initiatief. ‘Het evaluatieonderzoek is in nauw overleg met de universiteitsraad, en dus ook met de studenten, opgezet. Nu er twee onderzoeken door elkaar lopen bestaat het risico dat dit verwarrend werkt voor studenten. De evaluatie is een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door het ICLON. Het is de vraag of het onderzoek van de partijen voldoet aan dezelfde eisen.’
Van Diepen: ‘Onze enquête is wetenschappelijk verantwoord.’ Volgens Van Overbeeke is de vrees dat studenten niet genoeg aan bod komen onterecht. ‘In het onderzoek zit ook een verdiepend kwalitatief gedeelte waarin studenten uitgebreid aan bod komen. Het ICLON zorgt ervoor dat hun input representatief is.’ VB

.

> de enquête staat hier

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

28 Januari 2016