Studenten klagen over herrie van scholieren

28 Januari 2016

Leerlingen van het ROC en Da Vinci College veroorzaken overlast bij bewoners van de Leidse Schans. Naast lawaai en wildplassen vormen vooral de foutgeparkeerde fietsen een probleem.

Melissa Veenstra (21, politicologie) woont op de eerste verdieping. 'Het is echt heel irritant dat ze zoveel herrie maken, en dat ik als ik langs het ROC fiets door een rookgordijn heen moet.’ Veenstra heeft de leerlingen er nooit op aangesproken. ‘In principe mogen ze daar staan en ze trekken zich er toch niks van aan. De foutgeparkeerde fietsen zijn echt vervelend. Als je vanaf het Schansgebouw naar de weg wilt kun je er bijna niet door omdat er een muur van fietsen staat. Ze zouden er iets aan moeten doen.'

Wie ‘ze’ zijn? Niet de politie in elk geval. ‘We zijn inderdaad benaderd door studentbeheerders, maar we blijven bewust aan de zijlijn staan’, zegt wijkagent Siem Kleinhout. ‘We kunnen ons beter bezighouden met boeven vangen dan dit soort problematiek. In de eerste plaats is het de taak van de gemeente om de overlast aan te pakken. Zij moeten ervoor zorgen dat er genoeg voorzieningen zijn voor de leerlingen om hun fiets te parkeren. Wat wildplassen betreft, dat is natuurlijk strafbaar. Als het stelselmatig gebeurt kunnen we daar tegen optreden.’

Ook de leerlingen van het ROC en Da Vinci College lijken zich niet druk te maken om het fietsenprobleem. ‘Volgens mij valt het wel mee. Ik ga naar school, ik ga naar huis, ik doe gewoon mijn ding, weet je. De fietsenstalling is ver weg, dat wel. En studenten maken zelf ook lawaai, als ze feestjes vieren’, vindt een Da Vinci-student, die niet met zijn naam in de krant wil. ROC-leerling Martijn (wil niet met zijn achternaam in de krant): ‘Ik kan me voorstellen dat het vervelend is, maar je kiest er zelf voor om naast een school te wonen. En wildplassen? Het hoort niet, maar ja, als je moet, dan moet je. Zelf zou ik het in de bosjes doen.’

De gemeente geeft aan ‘het beeld te herkennen dat scholieren hun fietsen niet altijd in de stalling zetten, maar dat het lastig te handhaven is omdat het onder de openbare ruimte valt’. Verder laat woordvoerder Christianne Lemckert weten ‘samen met de onderwijsinstel­lingen op zoek te zijn naar een effectieve aanpak van de problematiek.’ MP

Zie ook: 'Als je die zeikerigheid nu niet in de kiem smoort, zijn ze over een kleine veertig jaar veranderd in het type zuur pruimenmondje dat bij De Rijdende Rechter gaat bakkeleien om een boom, een tuinhek of spelende buurkinderen.'

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

28 Januari 2016

De docent is kwijt

Zowel de ombudsfunctionaris voor studenten als de vertrouwenspersoon …

28 Januari 2016