Geen Commentaar: Zure pruimenmond

Silas.nl

‘Ze spugen op de grond en maken herrie. Vooral in de ochtend, als je denkt lekker te kunnen uitslapen, hoor je ze gillen. Hun sigarettenpeuken gooien ze overal neer, net als hun fietsen.’
Je denkt misschien dat dit commentaar afkomstig is van een vijftigjarig stel met bril, labrador en kek kort kapsel. Hun monumentale Leidse pandje grenst aan een studentenhuis, en ze zijn het spuugzat.
Maar niets is minder waar. Het betreffen hier studenten die klagen, over de scholieren van het ROC.
Stop.
Pause.
Rewind.
Het betreffen hier studenten die klagen, over de scholieren van het ROC.
Studenten. Dé populatie die er op voorstaat in grachten te pissen, in laveloze toestand – met stropdas om, dat dan weer wel – over straat te zwalken, met schorre stem midden in de nacht liederen te brullen en na een huisfeest de uitgefikte frituurpan zo bij het straatvuil te zetten. Want een nieuwe kopen is makkelijker dan schoonmaken.
Natuurlijk, dat een groot deel van de studentenpopulatie zich misdraagt, wil niet zeggen dat een ander deel van diezelfde populatie niet over overlast mag klagen. Iemand die tegen je muur zeikt, dat is gewoon vervelend.
Maar deze studenten moeten tegen zichzelf in bescherming worden genomen. Als je die zeikerigheid nu niet in de kiem smoort, zijn ze over een kleine veertig jaar veranderd in het type zuur pruimenmondje dat bij De Rijdende Rechter gaat bakkeleien om een boom, een tuinhek of spelende buurkinderen.
Lieve studenten, ‘een muur van fietsen’? Zijn jullie wel eens bij het station geweest?
Fast forward.
Later, als je een grotemensenbaan hebt, zal je soms met de auto in de file staan. Een muur van auto’s. Reuzevervelend. En later, als je wellicht kinderen neemt, zullen ze herrie maken. Vooral in de ochtend, als je denkt lekker uit te kunnen slapen, hoor je ze al gillen beneden.
Stop.
Pause.
Uitslapen? Je hoort doordeweeks tijdens de schooltijden van het ROC ook gewoon wat nuttigs te doen met je tijd. Neem een voorbeeld aan die snotneuzen en kom uit bed. Heb je er ook geen last meer van.
En wil je echt klagen? Val de politie dan niet lastig met dit soort ongein en tik zo’n knaapje op de schouder. Te intimiderend? Verjaag ze. Niet met harde muziek, maar met het enige dat scholieren niet kunnen verdragen: beschaving. Ramen open en Bach op repeat.
Stop.
Pause.
Rewind.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Sjoelen for science

Voor studenten culturele antropologie uitvliegen naar Groenland of Kenia om onderzoek te …

Wetenschap

Lang leve Sjakie

Filmwetenschapper Peter Verstraten onderzocht humor in Nederlandse films. ‘Flodder …

Studentenleven

Nieuws

English page

A desperate business

Poor Ghanaian women are being encouraged to start their own businesses. “Those …