Vier jaar celstraf geëist tegen journaalkaper

10 December 2015

Het Openbaar Ministerie eist vier jaar cel tegen Tarik Z., de 20-jarige student molecular science and technology die in januari met een alarmpistool de studio van het NOS binnendrong. Z. ging in beroep en stuurde een 31 kantjes tellende verklaring naar het hof.

In deze verklaring geeft Z. zijn kijk op de inval bij het NOS-journaal en de vermeende gijzeling van een bewaker met het pistool. Ook bevat het document de speech die hij wilde houden op die bewuste dag begin dit jaar.

Z. meent dat de Nederlandse media de publieke opinie manipuleren en wilde dit onder de aandacht brengen. (Zie ook: Alles is een hoax) ‘Het lijkt misschien zo netjes te gaan in Nederland, maar dat is het niet. De NOS kan het nieuws manipuleren en dat wilde mijn cliënt bewijzen. Met deze verklaring kan hij anderen waarschuwen voor de wantoestanden die spelen in de media’, vertelt Ton Visser, advocaat van Tarik Z.

Eerder was de student veroordeeld tot dertig maanden celstraf. De rechtbank heeft toen mee laten wegen dat de NOS beelden uitzond van de inval. Dit was volgens de rechters zo’n inbreuk op de privacy van Z. dat er besloten werd tot strafvermindering.

Onterecht, vindt het Openbaar Ministerie. ‘Het doet geen recht aan de context, impact en strafbaarheid van het voorval’, aldus de advocaat-generaal. ‘De samenleving moet niet denken dat het allemaal wel meeviel, wat er die avond op het Mediapark gebeurde.’ Naast de vier jaar celstraf (waarvan één voorwaardelijk) wil het OM een behandelverplichting en een locatieverbod voor de verdachte. Over twee weken zal het hof uitspraak doen.MP

Deel dit bericht:

Nieuws

'Drukte is dramatisch'

De meeste Leidse opleidingen kunnen de aanwas van studenten nog net opvangen, maar de …

10 December 2015