Kamervragen: 'Ik pas niet meer in een kleine kamer'

Vera Verkooijen (20, archeologie)

Huis: Pinguïnhof (Thorbeckehof, in Oegstgeest)
Grootte: 18 m2
Kost: € 320 incl.

Hoelang woon je hier al?
‘Bijna twee jaar. In deze flat wonen vooral masterstudenten en oudere studenten. De campuscontracten zijn hier nog maar een paar jaar ingevoerd, dus er wonen ook nog wat gezinnen die niet weg willen.
‘Eerst woonde ik ergens anders, in een tijdelijke kamer. Ik heb best vaak gehospiteerd en kwam uiteindelijk hier terecht. De enige andere gegadigde kwam niet opdagen tijdens de kijkavond. Mijn huisgenoot vertrok vervolgens, dus toen werd een van mijn beste vrienden mijn nieuwe huisgenootje. Gisteren nam ze een kerstboom mee.’

Moest er veel worden geklust?
‘De vloer zat er al in en de muren waren wit, op een knalroze randje bij het raam na. Best saai, dus ik heb de boel meteen wat opgevrolijkt met een grote muurschildering. Mijn huisgenootje, die toen nog niet mijn huisgenootje was, kan heel goed tekenen. Zwarte panters, uilen, konijnen en vlinders, dat zijn allemaal dingen die ik leuk vind. We begonnen om een uur ’s middags en om elf uur ’s avonds waren we klaar met schilderen.
‘Ik heb ook iets met Romeinen, maar ook met lezen. Vandaar een Romein die een boek leest. Mijn scriptie gaat over Romeinen en Grieken en hun theaters. Ik volg ook de minor theater en film en hierna wil ik naar een toneelacademie. Archeologie is eigenlijk een back-up-plan. Ik hoef basically alleen nog mijn scriptie, dus ik maak het wel af hoor.’

Wat is het grootste verschil met je vorige kamer?
‘Mijn vorige huisbazin, gewoon een student die ook in dat huis woonde, was best naar. Ze bedacht steeds nieuwe regeltjes, bijvoorbeeld dat ik geen bezoek meer mocht hebben of dat ik vaker in de fusie moest zitten. Hier hebben we niet echt regels, want we zijn maar met z’n tweeën. We besluiten hooguit dat we vaker moeten afwassen.’

Zijn er ook nadelen?
‘Het is zo ver! Het is vijftien minuten fietsen naar de stad of de faculteit. Nog langer als ik met mensen samen fiets, of bij tegenwind. Een keer was mijn fiets gestolen, maar toen kon ik gelukkig bij iemand achterop. En een dag later vond ik mijn fiets terug bij de bushalte, heel random.’

En voordelen?
‘De grootte! Verder is het tegenover de Lidl en ik mag mijn huisgenootje dus heel graag. Met zoveel spullen zou ik nauwelijks nog in een kleine kamer passen. Ik heb geen idee hoeveel films ik heb. Hebben vind ik fijner dan streamen. Mijn filmsmaak kan ik het best omschrijven als: alles behalve horror.

Je houdt niet van griezelen?
‘Nee. Ik vond het hier in het begin trouwens best eng op de gang. Als het maar een beetje waaide, klonk er een soort spookgeluid door de brievenbus. Die heb ik nu dus dichtgeplakt met tape.’

Door MARLEEN VAN WESEL

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Verslaving

Prof.dr. Vincent Hendriks, onder­zoeker bij Brijder Verslavingszorg, hield vrijdag …

Nieuws

Rapport blijft geheim

Minister van Justitie Van der Steur houdt vol dat het politieonderzoek naar de …

English page