Nieuws
Gezocht voor beurzen: Oostblok-b
De bètafaculteit is hard op zoek naar Oost-Europese onderzoekers om samen beurzen mee binnen te halen.
donderdag 19 november 2015

‘Eigenlijk worstelen we een beetje met ons succes in Horizon 2020’, legde decaan Geert de Snoo maandag uit aan de faculteitsraad.

Horizon 2020 is een Europese subsidiepot die jaarlijks miljarden aan onderzoeksbeurzen uitdeelt. Alle EU-landen gooien geld in die pot, maar het geld dat er vervolgens weer uit komt, gaat naar de wetenschappers die de beste onderzoeksvoorstellen schrijven.

Die zijn niet gelijkmatig over Europa verdeeld, zo blijkt. In 2013 ging driekwart van alle subsidies naar onderzoekers uit Nederland, Duitsland, het VK, Frankrijk, Zwitserland en Israël, dat net als met voetbal en het Eurovisiesongfestival bij Europa aanhaakt.

Andere landen vissen dus achter het net, vooral Oost-Europese landen. Dat wakkert de toch al bestaande brain drain alleen maar verder aan.

De Snoo: ‘Het is politiek gezien niet handig dat bijna alles naar West-Europa gaat. Dus zegt de Europese Unie nu: “Je moet er een Oost-Europeaan bij hebben.’

En dus is het ineens dringend zaak om goede onderzoekers in Oost-Europa te kennen, om met hen samenwerkingen aan te gaan.

De faculteit gaat daarom een groep opzetten die goede onderzoekers moet zoeken. Een eerste uitwisseling met Praagse wetenschappers zal alvast tot samenwerking leiden, vertelde De Snoo. BB