Nieuws
Geen wet tegen dubieus declareren
Extra wetgeving tegen exorbitant declareren is niet nodig, vinden Nederlandse ministers ondanks diverse bonnetjesaffaires.
woensdag 7 oktober 2015

Nederlandse ministeries willen geen extra regels opstellen voor het declaratiegedrag van bestuurders. Dat staat in een brief van onderwijsminister Bussemaker en haar collega’s Schipper (Volksgezondheid) en Blok (Wonen) aan de Tweede Kamer.

Het is volgens de ministers wel belangrijk dat bestuurders ‘sober en inzichtelijk’ declareren, maar verinnerlijking van de normen – al dan niet met gedragscode – is daarbij handiger dan strenge regelgeving.

In het hoger onderwijs bestaan er al regels, schrijft Bussemaker.

‘Daar wordt sinds 2011 gewerkt met declaratievoorschriften vooraf en verantwoording achteraf in jaarverslagen. Naar aanleiding van recente publicaties voert de Onderwijsinspectie momenteel onderzoek uit naar de naleving van de afspraken. De resultaten van dat onderzoek komen dit najaar beschikbaar.’

Die ‘recente publicaties’ komen vooral uit de koker van RTL Nieuws, dat deze zomer met de journalistieke stofkam door de bonnetjes van universiteitsbestuurders ging.

In Leiden was er toen niet zoveel aan de hand, maar aan de Universiteit Utrecht bleken de bazen 400.000 autokilometers –bijna tien keer de wereld rond – in twee jaar te hebben gedeclareerd.

Een Nijmeegse bestuurder zit op een bureaustoel van € 2788; die universiteit betaalde ook hardrijboetes als de chauffeur te snel reed. BB