Rechten wil een rechtszaal

23 September 2015

De rechtenfaculteit wil graag een oefenrechtszaal in het Kamerlingh Onnes Gebouw en is een crowdfundingsactie gestart om dat voor elkaar te krijgen. De faculteit hoopt 25.000 euro in te zamelen.

‘We willen de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen’, zegt hoogleraar Burgerlijk Recht Clementine Breedveld-de Voogd, die leiding geeft aan Moot Court, het vak waar rechtenstudenten leren pleiten. ‘Als je de ruimte instapt, moet je echt het idee hebben dat je in een rechtszaal staat.’
Maar waarom is dat zo belangrijk? Een collegezaal werkt toch ook prima? ‘De vier lokalen die we nu gebruiken voldoen op zich wel. Maar je ziet toch dat het een werkcollegezaal is waar een aantal tafels tegen elkaar zijn aangeschoven. Het geeft een fijn gevoel als je het idee hebt dat je echt in de rechtbank staat. Het geeft studenten ook een goed beeld van de plek waar zij later mogelijk hun beroep als advocaat, officier van justitie of rechter gaan uitoefenen. Veel universiteiten in binnen- en buitenland hebben overigens al zo’n rechtszaal.’
Er komt een lange rechte tafel waar plaats is voor de officier van justitie, drie rechters en de griffier, aldus Breedveld-de Voogd. ‘De opstelling gaan we gebruiken voor verschillende soorten zaken, zoals bestuursrechtelijke, Europeesrechtelijke, civiele- en strafzaken. Dus er komt bijvoorbeeld ook een plek waar de verdachte plaatsneemt. En er is uiteraard ruimte voor publiek. De kosten, die geraamd zijn op 25.000 euro, zitten voornamelijk in de aanschaf en het plaatsen van meubilair in de zaal. En in het isoleren van de zaal. Nu komt er nog geluid van buiten naar binnen. Dat is storend.’
Breedveld-de Voogd legt uit waarom er gekozen is voor een crowdfundingsactie. ‘De faculteit heeft veel ambities en zoals iedereen een beperkt budget, dus er moeten altijd keuzes worden gemaakt. Het gaat niet alleen om het geld. Het is iets extra’s en daar moet je dan ook iets extra’s voor doen. Daarnaast willen we onze achterban graag bij dit project betrekken. Bijvoorbeeld alumni die hier Moot Court gevolgd hebben, praktijkjuristen die als Moot Court-rechter hebben opgetreden of medewerkers die betrokken zijn geweest bij het vak.’
De zaal is ook niet alleen bedoeld voor Moot Court-zittingen. ‘De rechtbank kan ook gebruikt worden voor het oefenen voor pleitwedstrijden of het houden daarvan. Bijvoorbeeld voor het voorbereiden van de Telders International Law Moot Court Competition of voor het houden van het Cleveringaconcours.’
Doneren kan vanaf 4 euro. Wie 25 euro geeft, ontvangt een Moot Court potlood. Iemand die 1000 euro bijdraagt, krijgt een naamsvermelding op een van de twee katheders in de zaal. Bij ter perse gaan van deze Mare was er 2480,- euro ingezameld. Morgen is de officiële kick-off van de crowdfundingsactie in de Sterrewacht. VB

Zie ook: Geen commentaar - Bedelnap

Deel dit bericht:

Nieuws

'Drukte is dramatisch'

De meeste Leidse opleidingen kunnen de aanwas van studenten nog net opvangen, maar de …

23 September 2015