Column: Crisis

U heeft het vast al gemerkt, maar na jarenlang sappelen is de crisis nu officieel voorbij. De economie trekt aan. Er komen zoveel banen bij dat zelfs geesteswetenschappers een kleine kans maken om binnen een afzienbare tijd aan de bak te komen na hun studie. En we hebben meer geld om aan bier te spenderen dan ooit.
Terwijl we in Nederland het einde-van-de-crisis-gratis-geld-voor-iedereen feest vieren, heeft Europa te kampen met de grootste vluchtelingencrisis van de afgelopen twintig jaar.
Volgens Wilders kan Nederland alleen al dit jaar tussen de drie- en vijfhonderdduizend vluchtelingen verwachten, een ‘islamitische tsunami’ van ‘testosteronbommen’ die ‘onze meisjes bedreigen’ en een gevaar voor de veiligheid vormen.
Zoals gewoonlijk is de spierballentaal van Wilders flink overdreven. De nauwkeurigere schatting van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers is dat er dit jaar ongeveer twintigduizend nieuwe vluchtelingen asiel zullen aanvragen. Wel heeft Wilders met zijn retoriek Gerard Joling flink bang gemaakt. Wat maar weinig mensen weten is dat deze RTL-diva naast zanger en televisiepresentator ook een begenadigd columnist is. Op zijn eigen website (www.gerardjoling.nl) houdt hij zijn fans op de hoogte over zijn bezigheden en overpeinzingen.
Uit zijn laatste stukjes blijkt dat hij zich niet alleen zorgen maakt over de miljarden euro’s die vanuit Nederland via Brussel in de bodemloze Griekse put belanden, maar ook over de gigantische aantallen vluchtelingen die dankzij Merkel allemaal naar Europa komen. Waarom mogen ze ‘onze’ banen inpikken terwijl we al honderdduizenden werkelozen hebben die niet aan de bak komen, vraagt Joling zich af. En hoe het dat Den Haag tientallen miljoenen vrijmaakt voor vluchtelingen terwijl ‘onze’ ouderen creperen?
Typisch gevalletje onbekend maakt onbemind. Joling neemt het op voor werklozen en bejaarden omdat hij die in Geer en Goor: effe geen cent te makken en Waarheen waarvoor heeft leren kennen. Gezien de enorme invloed die hij heeft op zijn achterban lijkt het me daarom een fantastisch idee om Joling samen met Gordon in Geer en Goor vluchten het Midden-Oosten door vluchtelingen te bij te staan op hun reis vanuit Syrië naar Nederland. Dit programma zal niet alleen zijn eigen ogen openen, met zijn aanstekelijke enthousiasme zal hij ook zijn achterban, kortzichtig rechts Nederland, kunnen overtuigen van de noodzaak om vluchtelingen op te nemen.
Zelfs als alle twintigduizend vluchtelingen die dit jaar naar Nederland komen een verblijfsvergunning krijgen en allemaal in de bijstand terechtkomen, kost dit niet meer dan vierhonderd miljoen. Dat is nog geen tien procent van de vijf miljard die we dit jaar als bonus van de regering kregen omdat we ons tijdens de crisis zo goed hebben gedragen. Daar kunnen we echt wel een deel van missen.

DOOR TIM MEIJER

Deel dit bericht:

Voorpagina

Het werkt wel

Wat er allemaal niet deugt aan ontgroeningen weten we nu wel. Maar kan een KMT niet juist …

Achtergrond

Wetenschap

Half aap, half papier

In een stoffige loods in Parijs vond bioloog en Boerhaave-conservator Bart Grob wat al …

Rubrieken

De diepte in

Sander van Hoorn, NOS-correspondent Midden-Oosten en Journalist Fellow van het Leiden …

English page