Brief: Betuttelen en pamperen

Per abuis ben ik dit jaar in de mailinglist van de Faculteit der Geesteswetenschappen beland. Ik vind het volgende opmerkelijk: ik ontvang van de faculteit der geesteswetenschappen allerlei mailtjes, zes in totaal sinds het begin van dit collegejaar. De mailtjes gaan over dat studenten zich moeten inschrijven voor vakken op Blackboard, in Usis, voor tentamens, etc.
Gelukkig valt mijn eigen faculteit mij daar niet om de haverklap mee lastig. Ik denk dat van studenten wel enige verantwoordelijkheid mag worden verwacht dat zij dit zelf regelen en niet aan het handje worden gehouden, en wanneer ze dat door hun eigen schuld niet lukt is dat een mooi leermomentje als ze een keertje op de blaren zitten. Het mailtje van vandaag is een prachtig voorbeeld: ‘Neem naar het tentamen je collegekaart mee. Let goed op de locatie waar het tentamen plaatsvindt.’
Toen ik in de brugklas kwam van het vwo werd ik al geacht zelf op te letten in welk lokaal mijn proefwerk was, en zelf er voor te zorgen dat ik een pen, mijn rekenmachine, mijn geodriehoek, mijn woordenboek etc. bij mij had. Ik geloof er sterk in dat je mensen verantwoordelijkheid leert door het ze te geven, en dat wanneer je ze blijft betuttelen en pamperen, ze zich uit gemakzucht of niet beter weten als passief, afhankelijk, en onzelfstandig blijven opstellen.
Juist bij de Faculteit der Geesteswetenschappen zou ik verwachten dat u kritische, zelfstandig denkende, en verantwoordelijke studenten wilt vormen.

Rianne de Heide
Student aan de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

Deel dit bericht:

Voorpagina

Het werkt wel

Wat er allemaal niet deugt aan ontgroeningen weten we nu wel. Maar kan een KMT niet juist …

Achtergrond

Wetenschap

Half aap, half papier

In een stoffige loods in Parijs vond bioloog en Boerhaave-conservator Bart Grob wat al …

Rubrieken

De diepte in

Sander van Hoorn, NOS-correspondent Midden-Oosten en Journalist Fellow van het Leiden …

English page