'Bescherm master- en bachelortitel'

23 September 2015

De titels bachelor en master moeten beschermd worden, vindt minister Bussemaker van Onderwijs. Ook de termen ‘universiteit’ en ‘hogeschool’ krijgen wettelijke betekenis.

Als je jezelf doctorandus noemt terwijl je dat niet bent, riskeer je een boete van meer dan vierduizend euro. Je mag jezelf wel straffeloos master of science noemen zonder het bijbehorende diploma. Daar wil het ministerie van Onderwijs wat aan doen: een wetsvoorstel moet de bachelor- en mastergraad gaan beschermen.
De voorgestelde wet moet ook de titels ‘hogeschool’ en ‘universiteit’ beter gaan afschermen, om te voorkomen dat een instelling die eigenlijk weinig voorstelt zich met die titel gaat tooien. Wie het toch doet, riskeert een boete van tien procent van de omzet, of 810.000 euro. Vermoedelijk zal er een uitzondering gemaakt worden voor organisaties die geen graden beloven of onderzoeksinstituut pretenderen te zijn, zoals de Universiteit van Nederland en de Museum Jeugd Universiteit.
Aanleiding voor dat gedeelte van de wetswijziging was de Islamitische Universiteit Rotterdam, die onaardige dingen over homo’s had gezegd. De minister kon daar toen niets tegen doen: omdat de IUR geen geld van haar kreeg, kon ze de geldkraan niet dichtdraaien. Onder de nieuwe wet kan dat wel. Ze zou de universiteitstitel af kunnen pakken: universiteiten of hogescholen krijgen daarin ook de opdracht om maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef te bevorderen. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

23 September 2015

De docent is kwijt

Zowel de ombudsfunctionaris voor studenten als de vertrouwenspersoon …

23 September 2015