Aliens - Zelfverwonding - Suikerdrank

23 September 2015

Aliens

Stel dat er buitenaardse technologie gebruikende beschavingen bestaan. Dan is het goed denkbaar dat die technologisch flink voorlopen op ons, want op de schaal van het universum komen wij mensen nog maar net kijken. Geavanceerdere samenlevingen gebruiken vermoedelijk grote hoeveelheden energie.
De Russische astronoom Nikolai Kardashev stelde ooit een hypothetische pikorde van zulke samenlevingen op: een Type 1-beschaving gebruikt alle beschikbare energie op haar planeet, een Type-2 alle energie van haar ster – bijvoorbeeld door een zwerm van zonnepanelen eromheen te bouwen. Een Kardashev Type 3-samenleving benut alle energie van haar sterrenstelsel. Op deze schaal komt de mensheid dus nog niet eens aan de 1.
Die Type 3 beschavingen zijn een interessant idee, want die zou je moeten kunnen zien. Een sterrenstelsel dat veel te weinig licht geeft voor haar grootte, of juist heel veel licht op bepaalde frequenties, da’s gek. En raad eens? Er zijn een paar honderd van zulke sterrenstelsels bekend.
De Leidse hoogleraar Michael Garrett laat in een artikel in Astronomy & Astrophysics echter zien dat het licht van die stelsels prima te verklaren valt met bekende sterrenkundige processen, zoals stof dat verhit wordt bij de vorming van sterren. ‘Ik concludeer dat zulke beschavingen of niet bestaan, of heel zeldzaam zijn in ons deel van het heelal’, schrijft Garrett.

Zelfverwonding

Kinderen die gepest worden, verwonden zichzelf vaker. Dat concluderen de Leidse pedagogen Mitch van Geel, Anouk Goemans en Paul Vedder na een zogeheten meta-analyse van het onderzoek naar de zelfverwonding.
Dat is niet alleen een kwestie van alles statistisch bij elkaar vegen, maar ook van goed definiëren wat je onderzoekt. Zijn tatoeages ook zelfverminking? En als iemand een zelfmoordpoging doet, maar die overleeft? De Leidenaren deden in dit artikel in Psychiatry Research alleen onderzoek naar de niet-suïcidale zelfverwonding. Die blijkt overigens een verhoogd risico op latere zelfmoord met zich mee te brengen, en uit eerder Leids werk bleek al dat kinderen die gepest worden óók vaker zelfmoordneigingen hebben.
Jonge kinderen die gepest worden, verwonden zichzelf meer, maar het is niet duidelijk of dat komt doordat ze harder worden gepest, of minder goed zijn in het vinden van een andere manier om met het pesten om te gaan. Het advies van de pedagogen is om bij kinderen die zichzelf verwonden altijd door te vragen of er pesterij in het spel is.

Suikerdrank

De meeste ouders zouden er niet over peinzen om hun dreumes frisdrank te geven. Dat dat spul ongezond is, weet iedereen. Het probleem is dat ouders denken dat ze veel gezonder bezig zijn als ze vruchtensap of vagelijk daaraan gerelateerde zooi als Wicky of diksaplimonade geven. Zo krijgen kleine kindertjes toch nog heel wat suiker binnen. En, suprise suprise, dat is niet goed voor ze.
In het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity staat een Rotterdams onderzoek met Jessica Kiefte-De Jong van het Leiden University College als hoofdauteur. De onderzoekers volgen een groep van tweeduizend autochtone kinderen jarenlang.
De kinderen die de meeste suikerhoudende drank kregen als ze één waren, scoorden rond hun zesde verjaardag al hoger op risicofactoren voor diabetes of hart- en vaatziekten. Tenminste: de jongetjes, niet de meisjes. Op die leeftijd zijn de suikerdrinkers nog niet dikker, maar dat worden ze later wel, blijkt uit ander onderzoek naar de groep.

Door BART BRAUN

Deel dit bericht:

Nieuws

'Drukte is dramatisch'

De meeste Leidse opleidingen kunnen de aanwas van studenten nog net opvangen, maar de …

23 September 2015