Nieuwe naam Campus Den Haag

9 September 2015

De faculteit heet vanaf 1 januari 2016 de faculteit Governance and Global Affairs. Ook is het de bedoeling dat er een nieuw instituut met een bacheloropleiding komt.

‘De naam staat voor een inhoudelijke faculteit met een duidelijk wetenschappelijk profiel’, schrijft het bestuur.
Maar er verandert meer dan alleen de naam van de faculteit. Het nieuwe Institute of Security and Global Affairs (ISGA) gaat ook verschillende opleidingen aanbieden. De grootste is de Engelstalige bachelor Security Studies and Global Affairs.
Het is de bedoeling dat de opleiding op termijn tweehonderd eerstejaars gaat trekken en in september 2017 van start gaat. Maar in de eerste paar jaar is de maximale instroom honderd studenten. Hoogleraar terrorisme en contraterrorisme Edwin Bakker is de grote motor achter het instituut en de bachelor.
Over de nieuwe opleiding zijn er bij de faculteitsraad de nodig twijfels. ‘Als ik kijk naar de vakken die op het curriculum staan, dan zie ik inhoudelijk toch best wel wat overlap met het university college en bestuurskunde,’ zei raadslid David Ehrhardt, universitair docent bij het college, dinsdag tijdens de faculteitsraad. ‘En de studentenaantallen stijgen op dit moment niet, dan vind ik het wel heel ambitieus om uit te gaan van de komst van tweehonderd eerstejaars. Om deze twee redenen gaan er bij mij wel wat vlaggen op. Is dat terecht?’
‘Het curriculum ligt nog niet vast en dit is zeker een van de dingen waar scherp op gelet gaat worden,’ legde interimdecaan Kutsal Yesilkagit uit.
Ehrhardt: ‘De vakken komen toch wel sterk overeen,’
Yesilkagit: ‘Het is nog niet concreet. Maar het mag zeker niet zo zijn dat er kannibalisme optreedt, daar heeft niemand wat aan.’
‘Dat risico schat ik bij het college zeker niet als hoog in’, zei Bernard Steunenberg van het bestuur. ‘Die opleiding heeft een aantal unieke kenmerken zoals de kleinschaligheid en het verblijven van de studenten op het campus.’
Het bestuur verwacht dat de aantrekkingskracht van Edwin Bakker groot genoeg is om tweehonderd studenten te trekken. Het bestuur verwees onder andere naar de razendpopulaire terrorisme-mooc van Bakker.
Universitair docent bestuurskunde en raadslid Patrick Overeem zou graag willen dat de faculteit inzet op ‘meerdere kleinere opleidingen met maximaal honderd studenten. Waar de studenten docenten elkaar nog kennen. In plaats van met z’n allen anoniem in de collegezaal zitten. Ik vind tweehonderd eigenlijk veel te veel.’
Wie er decaan wordt van de nieuwe faculteit is nog niet duidelijk.
‘Er is intern gezocht, maar die zoektocht leverde niet de juiste kandidaat op,’ aldus Yesilkagit. ‘Er is nu dan ook gekozen voor een open werving.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

9 September 2015

De docent is kwijt

Zowel de ombudsfunctionaris voor studenten als de vertrouwenspersoon …

9 September 2015