Niet daten, maar wel afspreken

9 September 2015

Het nieuwe social media-platform NOC moet het voor Leidse studenten makkelijker maken om nieuwe mensen te ontmoeten, zeggen de Italiaanse oprichters Luca Spagnolo (24) en Matteo Consonni (24). ‘Je stapt niet zomaar op iemand af.’

‘Het begon allemaal in juli 2013, we waren dronken...’, zegt Consonni. ‘Niet, we waren niet dronken. Maar we zaten wel aan het bier’, valt Spagnolo hem in de rede. Consonni: ‘Toen viel het ons op hoeveel mensen er om ons heen waren. We waren het zat om alleen met elkaar te praten – we kennen elkaar al sinds kleins af aan – maar je stapt ook niet zomaar op iemand af. Als ik een meisje zou aanspreken in een bar, denkt ze misschien dat ik iets van haar wil. Het is best lastig om nieuwe mensen te ontmoeten.’ Spagnolo: ‘We zochten online naar een oplossing, maar bijna alle sociale media-platforms richten zich op online dating.’
Vorig jaar – toen Consonni Public Administration studeerde aan de Campus Den Haag – kregen de jongens de kans om hun idee verder uit te werken. ‘De Venture Academy van het Centre for Innovation geeft studenten de kans om hun ideeën om te zetten in een startup. Luca zat op dat moment op Bali, waar hij ook Jenny Ho – het derde lid uit ons team – had leren kennen, en is naar Leiden gekomen. Ook zij is verliefd geworden op het project.’
Via NOC kunnen studenten, expats en reizigers een activiteit delen, en zo andere mensen ontmoeten. Consonni: ‘De activiteiten zijn ondergebracht in achttien verschillende categorieën: koffie, muziek, sporten, reizen, maar ook negen verschillende studiedisciplines.’ Spagnolo: ‘We vonden het belangrijk dat het online platform zich ook vertaalt naar de “echte” wereld. De technologie helpt om het ijs te breken en mensen te verbinden, maar daarna is het wel de bedoeling dat mensen vanachter het scherm vandaan komen.’
Op 24 augustus ging NOC tijdens de Orientation Week Leiden, de introductieweek voor internationale studenten aan de Universiteit Leiden, online. Consonni: ‘We waren een samenwerking aangegaan met de OWL omdat juist internationale studenten de behoefte voelen om nieuwe mensen te ontmoeten. Daarnaast willen we het gat tussen internationale en Nederlandse studenten verkleinen.’ Ho: ‘Het is heel leuk om te zien dat mensen echt afspreken. Zo werd er bijvoorbeeld een uitje naar het Eschermuseum georganiseerd.’
Het drietal is druk bezig met het verzamelen van feedback om de dienst verder te kunnen verbeteren. ‘Natuurlijk willen we ook geld verdienen met ons bedrijfje, maar we hebben dit model in eerste instantie ontwikkeld met het doel om mensen te helpen, niet om rijk te worden.’ PM

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

9 September 2015

De docent is kwijt

Zowel de ombudsfunctionaris voor studenten als de vertrouwenspersoon …

9 September 2015