Den Haag wil geroddel aanpakken

Faculteitsbestuur weet waar problemen zitten
9 September 2015

Het bestuur van de Campus Den Haag vindt het ‘zeer ernstig’ dat de sociale veiligheid op de faculteit nog steeds tekort schiet.

De faculteit scoort in de personeelsmonitor die deze zomer verscheen, slecht op het gebied van sociale veiligheid. Eenderde van de medewerkers rapporteerde last te hebben van geroddel en 15 procent bleek te worden geconfronteerd met verbale agressie. Drie jaar geleden kampte de faculteit ook al met deze problemen, blijkt uit de personeelsmonitor 2012.
‘Het is een uitslag waarmee we uiteraard niet erg gelukkig zijn’, zei decaan Kutsal Yesilkagit dinsdag tijdens de faculteitsraadvergadering. ‘Het is heel vervelend dat er qua sociale veiligheid nog steeds dingen niet in orde zijn en dat er medewerkers zijn die het werkklimaat als onprettig ervaren.’
De bespreking van de monitor stond in eerste instantie niet op de agenda. De raad stelde voor om het punt alsnog toe voegen. En dat gebeurde ook. ‘We willen zeker geen lastige kwesties ontwijken’, zei Yesilkagit. ‘Het staat niet op de agenda omdat de nieuwe directeur bedrijfsvoering, Jolanda Riel, op vakantie is. Zij kan veel meer vertellen over de monitor en alles wat daar mee te maken heeft.’
Het bestuur liet weten werk te maken van de in de monitor gesignaleerde problemen. ‘We zijn er enorm mee bezig, zijn echt aan het graven geweest. De cijfers zijn nader geanalyseerd en we hebben extra gegevens opgevraagd. Er worden gesprekken gevoerd op de afdelingen. We zijn er in geslaagd om te pinpointen waar de problemen zitten.’
Yesilkagit wilde verder nog geen details geven. ‘Dat zou dan uit de tweede hand komen.’
Universitair docent bestuurskunde en raadslid Patrick Overeem was er niet blij mee dat het bestuur niet het hele rapport naar de raad had gestuurd.
‘We hebben een samenvatting van het rapport gehad en toegang tot de gegevens van het eigen instituut. Wij zouden graag alle informatie ontvangen. Het beeld is in ieder geval niet goed, als ik het bericht in Mare lees. Als de algemene tevredenheid bij ons en bij de faculteit Geesteswetenschappen het laagst is, dan is dat zorgelijk.’
Yesilkagit: ‘Dat onderkent het bestuur ook.’
Overeem vroeg nog door over de problemen, maar het bestuur liet zich niet verleiden. Bernard Steunenberg van het faculteitsbestuur wilde ‘niet gaan gissen en allerlei beelden schetsen over wat er aan de hand zou kunnen zijn’ maar er ‘de volgende vergadering op terugkomen’.
Overeem richtte zich vervolgens op het beleid dat in gang was gezet na de slechte cijfers uit 2012. ‘Naar aanleiding van de vorige personeelsmonitor zou een hele lijst aan maatregelen worden ingevoerd om de sociale veiligheid te verbeteren. Ik denk dat het goed is om een update te krijgen over de stand van zaken. Het is een kwestie van de lange adem. Het is niet zo dat je van bepaalde maatregelen direct effect kan verwachten.’
Het bestuur wil de discussie over de sociale veiligheid graag breder trekken. ‘Deze faculteit is in transitie. We willen de hele cultuur van de faculteit onder de loep nemen. Wie zijn we? Wie willen we zijn? Wat willen we uitstralen? En: hoe gaan we met elkaar om? Maar los van deze bespiegelingen zijn de resultaten natuurlijk zeer ernstig.’

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

9 September 2015

De docent is kwijt

Zowel de ombudsfunctionaris voor studenten als de vertrouwenspersoon …

9 September 2015