Column: Zesjesstudent

Beste eerstejaars, graag had ik het met jullie willen hebben over het nieuwe collegejaar en alle mogelijkheden die je kersverse studentenbestaan nog steeds biedt, ook nu je geen studiefinanciering meer krijgt (zuipen is mooi, vooral doen, net zoals bijlenen).
Maar omdat steeds meer masteropleidingen alleen nog maar studenten toelaten met een zeven of hoger voor hun bachelor, zou ik je ook graag willen waarschuwen voor het te laat is: word geen zesjesstudent. En toegegeven, het plan om studenten die net aan hun bachelor hebben gehaald niet meer zomaar toegang te bieden tot alle masteropleidingen om het niveau op te kunnen schroeven, is helemaal niet zo slecht.
De gemiddelde master is nu eenmaal zwaarder dan de meeste bachelors. Als je dus met een zes gemiddeld je bachelor hebt gehaald, zonder extra activiteiten, heb je ofwel te veel gefeest, of ben je naar alle waarschijnlijkheid niet slim genoeg voor een aansluitende master.
Het niveauverschil zou je natuurlijk kunnen oplossen door de masters simpeler te maken. Maar aangezien een master het hoogste niveau van onderwijs zou moeten zijn dat je kunt volgen in Nederland, mag het ook best dusdanig ingewikkeld zijn dat niet zomaar iedereen het op zijn sloffen kan halen. Zo stelt een masterdiploma tenminste nog iets voor.
Het is namelijk onzin dat, zoals Bussemaker het liefste zou zien, vrijwel iedereen in Nederland hoogopgeleid zou moeten zijn. Je hebt namelijk laag en gemiddeld opgeleide mensen nodig om hoogopgeleiden überhaupt te kunnen onderscheiden. Het is ook onzin om te denken dat iemand met een lagere opleiding minder zou zijn. Je kunt beter een timmerman zijn die goed is in wat hij doet en plezier heeft in zijn werk, dan een van de duizenden hbo-rechtenstudenten die met hakken over de sloot hun bachelor hebben gehaald.
En wat nu als je geen zeven gemiddeld hebt gehaald omdat je een bestuursjaar hebt gedaan, vluchtelingen hebt opgevangen in je huis of je broertje hebt bijgestaan in zijn overgang van homo naar travestiet naar transgender?
Je kunt dan een toelatingstest maken, of een motivatiebrief schrijven, zodat je alsnog aan de master van jouw keuze kunt beginnen. Maar daarmee laat je in ieder geval zien dat je deze master ook graag wilt volgen en bereid bent je ervoor in te zetten. In plaats van dat je je beroept op het recht om een master te volgen, om maar een master gedaan te hebben, en je aan te kunnen sluiten bij het leger van ‘hoogopgeleide’ zesjesstudenten die nauwelijks aan de bak kunnen komen.

Tim Meijer

Deel dit bericht:

Voorpagina

Je geld én je leven

Identiteitsfraude wordt lang niet altijd veroorzaakt door nalatigheid van de …

Achtergrond

De stilte van het hart

Schrijver en oud- Mare- redacteur Christiaan Weijts herdenkt de dinsdag overleden …

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

Virtual reality

Robin de Lange, promovendus bij de Media Technology -research onderzoekt hoe complexe …

English page