Zwakke plekken zoeken

3 September 2015

Student internationale betrekkingen en organisaties Ines Kaljee won vrijdag met haar team de zogeheten Deans’ Challenge.

De wat?
‘De Deans’ Challenge is een ideeënwedstrijd van de Universiteit Leiden. Elke faculteit had een challenge opgesteld, aan de hand van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, de opvolgers van de Millenniumdoelen. De nieuwe doelen worden eind september in New York gelanceerd.’

Met welke challenge kwam de decaan van Sociale Wetenschappen?
‘“Hoe ontwikkelen we in het hoger onderwijs belangrijke vaardigheden die passen bij deze tijd?” Je mocht trouwens ook voor een challenge van een andere faculteit gaan. De vraag van Archeologie ging over het beschermen van cultureel erfgoed en die van Wis- en Natuurwetenschappen over het uploaden van het menselijk geheugen. Bij de onderwijsvraag hadden we meteen ideeën over wat er beter zou kunnen. Als student merken we zelf ook dat er zwakke plekken zitten in het hoger onderwijs, bij de overgang naar de arbeidsmarkt.’

Wat merk je dan?
‘Iedereen is bang om uiteindelijk geen baan te kunnen vinden. Het gaat niet van: je gaat studeren en dan word je iets. Een studie is misschien een pluspunt op je cv, maar er moet nog van alles bij, zoals bestuurservaring.’

Hoe willen jullie dat probleem aanpakken?
‘Onze grote inspiratiebron is het boek Wreck This Journal, van Keri Smith. Op elke pagina daarvan staat een kleine opdracht, zoals “smijt het boek door de kamer”, of “gooi koffie over deze pagina”. Op zo’n manier wilden wij mensen ook triggeren om uit hun comfort zone te komen. Eerst kies je welke 21th century skill je zou willen ontwikkelen, zoals “beter samenwerken”. Daarbij kun je bijvoorbeeld de opdracht krijgen om door te gaan met de ideeën van je teamgenoot, in plaats van die van jezelf. Uiteindelijk werk je zo verschillende levels af.
‘Ons plan moest zo veel mogelijk voor iedereen toegankelijk worden. Daarom bedachten we een app en een website, want op veel plaatsen op de wereld heb je tegenwoordig mobiel internet. Maar we bedachten ook een boek, want dat kun je pas écht overal naartoe sturen.’

Wanneer komen die app, die website en dat boek er?
‘Ons plan is nog maar een concept. Het bedenken van de opdrachten is uiteindelijk niet aan ons, maar aan experts die hun keuze academisch kunnen onderbouwen. Aanvankelijk werkten we alleen naar de finale toe. Dat zou het zijn. Maar nu lijkt het ons alle drie de moeite waard om verder te gaan. LURIS en het Innovation Lab, de organisatoren van de Deans’ Challenge, klonken daar ook enthousiast over. Maar eerst gaan we eind deze maand naar de presentatie van de Sustainable Development Goals in New York, want dat was de prijs.’ MVW

Deel dit bericht: