Column: Sjezen

Als er één ding is wat ik absoluut niet van plan ben, dan is het me aansluiten bij de club van gesjeesde studenten. Eerlijk is eerlijk, er zijn wel eens tijden geweest dat ik de boel de boel liet. Het feit dat er wederom een extra half jaartje aan mijn academische carrière werd geplakt, werd ook na enige aanvullende uitleg in eerste instantie niet met slingers en taart ontvangen.
Mama Metiary: ‘Grapje zeker?’
Haha, nee sorry. Geen grapje.
Bekend met het fenomeen sjezer? Zo iemand die een aantal jaar geleden met goede moed zijn of haar eerste stappen aan de universiteit zette om er een periode later weer met teleurstelling en verpletterde dromen uit te komen.
Sjezers, ze zijn er in vele soorten en maten. Zo heb je bijvoorbeeld de slechte timer. Die heeft het net iets te rustig aan gedaan en genoot iets te veel van de feestjes. Het advies van huisgenoten om een zielig verhaal op te hangen bij de studieadviseur was zeker een goede, alleen een beetje jammer dat het een maand na het falen van het tentamen gebeurt. De studieadviseur prikt er meteen doorheen en zodoende valt er niet meer te ontsnappen aan een negatief bsa. Na de derde keer zijn paps en mams het ook wel beu en wordt deze sjezer aan de haren terug getrokken naar de plaats van herkomst.
In hetzelfde straatje past de net-wel-net-niet-sjezer. Deze zit qua punten comfortabel over de 100, maar moest nog net één enkel P-vak overdoen. P-vak niet gehaald en vervolgens snoeihard genaaid door de examencommissie. Helaas, toch nog gesjeesd.
De ander behoort tot de categorie dromer en wil eigenlijk niet vastzitten aan één bepaald vakgebied. Deze sjezer heeft een positief bsa voor vier studies, en misschien zelfs wel een propedeuse, maar tot een daadwerkelijke bul zal het nooit komen. Tegen de tijd dat deze bindingsangst is overwonnen, zijn we bijna tien jaar verder, is de vetpot van DUO leeg, en is het dus te laat.
Maar de allermooiste, meest fascinerende gesjeesde student is diegene die vanaf meet af aan niks uitvoert en tot het bittere eind blijft geloven in de leugen. Sterker nog: deze sjezer staat niet eens ingeschreven! Om de schijn bij huisgenoten op te houden, vertrekt deze sjezer elke dag trouw naar de bibliotheek om daar een willekeurig boek open te slaan en te pretenderen met een of andere obscure studie bezig te zijn. Na een aantal jaar ontkenning wordt er zelfs een afstudeerborrel georganiseerd waar vrienden en familie vergezeld door cadeaus de positieve afsluiting van een academische opleiding komen vieren.
Grapje zeker? Haha, nee sorry. Geen grapje.
Maar niet schrikken, mama Metiary. Dit wordt echt mijn aller-aller-aller-laatste jaar en binnenkort hangt er een prachtig papiertje in een even prachtig lijstje aan de muur.
Heus waar, beloofd.

Esha Metiary

Deel dit bericht:

Voorpagina

Generatie studieschuld

De tijd van stufi is voorbij. Wat nu? Op een houtje bijten of maximaal lenen? ‘Ik …

Achtergrond

Klussen zoals toen

Deze zomer verbleef een groep archeologen in Zeewolde. Ze leefden zoals in de steentijd …

Wetenschap

Griezelactie

De Leidse statisticus Richard Gill droeg 'min of meer voor de lol' een steentje bij …

Reproduceerbaarheid

Een internationaal onderzoeksteam deed honderd psychologie-onderzoeken over. Bij …

Studentenleven

English page